Екуменистичка увертира за «највећи скуп у историји СПЦ» у Нишу

ekumenizam 2
Под изговором Миланског едикта. Београд, октобар 2013.

Медијска кампања, са обрисима хистерије, коју обликује Влада Србије и олигархијски уређен врх Српске православне цркве кроз средства масовне комуникације, као и образовне институције треба 6. октобра 2013. да доживи своју кулминацију. Тада ће у Нишу бити литургија коју ће служити неколико патријараха и предстојатеља помесних цркава. У медијима још није објављено да ли ће учествовати и представници Бугарске православне цркве чији патријарх је недавно одбио да иде у Рим на дан св. Кирила и Методија и приликом свог устоличења је изјавио да неће учествовати у дијалогу са римокатолицима.

Плодна екуменистичка јесен је почела у Србији, а све под видом прославе годишњице Миланског едикта. Осим мисе и процесије која је обављена на стадиону „Чаир“ на православни празник Мале Госпојине и на којој су присутствовали свештеници Нишке епархије и литије у Сремској Митровици на којој је учествовала и лутеранска „свештеница“, екуменизам се нарочито шири и промовише и у школама Србије, где и деца која не иду на веронауку учествују у представама чија је порука не слобода хришћанске вере, већ уједињење хришћанске вере са римокатоличком религијом.

uv2

Патријарх александријски се моли у организацији римокатоличког реда “Св. Еђидио”

Осим овога и у свету се одвијају неки догађаји који су силна потврда да су православни јерарси напустили пут Православног Предања и одали се екуменистичкој јереси. Тако је у Италији почетком октобра одржан скуп у организацији римокатоличког лаичког реда „Свети Еђидио“. У оквиру овог скупа, патријарси Антиохије и Александрије су на најскараднији начин издали Православље молећи се уз римокатолички обред. На овој духовној медитацији су учествовали и лутерани и представници других религија.

Међурелигијски догађај је ових дана одржан и на Родосу. Тамо је од „представника Србије“ био присутан Алфред Гузенбауер који је ко-председник организације „Дијалог цивилизација“. Било је епископа Православне Цркве и неких јереси.

12

Литија без свештеничких одежди

Скуп у Нишу се одржава уз помпу и пренаглашене изразе, који могу да се схвате и као уображени, као што су „највећи скуп у историји СПЦ“. Патријарх Иринеј је поводом скупа наговештавао некакав препород и позивао на приближавање јеретичким заједницама од којих, пре свега, поставља акценат на односима са Ватиканом.

На крају, поменимо да су и нове екуменистичке форме уведене у последње време у начин богослужења СПЦ. Најновија појава је то да део свештенства приликом литије не облачи свештене одежде, већ учествују у литијама без тога. На тај начин се даје простора и јеретичким свештеницима (или свештеницама) да учествују не тако приметно у верском обреду са „православним“ екуменистима. Да ли ће ова форма бити употребљена и у Нишу 6.10.2013. остаје да се види.

“Заиста, заиста вам кажем: Ко не улази на врата у тор овчији него прелази на другом мјесту; он је лопов и разбојник.” (Јеванђеље од Јована)

Припремила екипа Фб странице “Православље живот вечни”