Парада особа са поремећајем сексуалне преференције заказана за 31. мај 2014. године

gej parada dacic

БЕОГРАД – Тим за односе са јавношћу Београд прајда саопштио је данас да ће Недеља поноса 2014 бити одржана од 25. до 30. маја наредне године, а протестна шетња заказана је за 31. мај, на релацији Славија – Трг Републике.

„Људска права не треба да буду део политичких калкулација и манипулација, ЛГБТ заједница је одлучна да се бори за своја права јер само поштовање свих мањинских група може да доведе до поштовања права свих грађана Србије“, наводи се у саопштењу Параде поноса.

У саопштењу се истиче да се након треће узастопне забране Прајда у Београду ЛГБТ заједница у Србији побунила и рекла одлучно „не“ ускраћивању основних људских права и слобода.

Од 2009. године активисти ЛГБТ настоје да се у Београду одржи Парада поноса, подсећа се у саопштењу и истиче да је за то време она четири пута била забрањена.

Године 2010. парада, иако одржана под покровитељством државе, резултирала је великим нередима што је појачало негативну слику о ЛГБТ заједници у Србији, подсећа се у саопштењу и истиче да је спонтана акција 27. септембра ове године допринела да ЛГБТ заједница захтева поштовање својих права.

ТАНЈУГ