Крагујевац: Представа из Приштине на шиптарском

Joakim Vujic

У Књажевско-српском театру у Крагујевцу, после више од две деценије, биће изведена представа на албанском језику глумаца из Приштине

КРАГУЈЕВАЦ – У Књажевско-српском театру у Крагујевцу, после више од две деценије, биће изведена представа на албанском језику глумаца из Приштине, који ће наступити у оквиру 8. Међународног позоришног фестивала „Јоаким Интер фест“, чији је слоган „Живети са другима“.

На фестивалу, који ће трајти од 7. до 15. октобра, приштинско позориште „Ћендра мултимедија“ извешће представу „Лет изнад косовоског позоришта“, по тексту Јетона Незираја и у режији Бљерте Незирај, а у такмичарском делу су и представе позоришта из Немачке, Суботице, Бањалуке, Шапца, Зенице, Словеније и Сарајева.

Како су најавили организатори, у част награђених, домаћин фестивала – Књажевско-српско позориште ће извести представу „Опсада и пад Константинопоља 1453“.

Директор Књажевско-српског фестивала Војо Лучић је рекао да ће Фестивал отворити редитељ Горан Марковић, као и да ће, захваљујући селекцији Горана Цветковића на „Јоаким Интер Фесту“ наступити осам изузетних представа које се уклапају у тему овогодишњег фестивала.

„Све представе на другим језицима биће титловане“, рекао је Лучић и подсетио да ће у том позоришту после 20 година бити изведана представа на албанском језику из Приштине.

Оцењујући да позориште без друштвеног контекста не постоји од античке Грчке до данас, да је све друго само кокетерија и роба за продају, Цветковић је казао да се трудио да ове године направи, пре свега, позоришни фестивал.

„Успели смо да, уз помоћ велике енергије, овде у позоришту, а затим и у граду, превазиђемо све препреке које су нам биле постављене са разних страна и да зготивимо овај фестивал који би требало да има и главу и реп, да има садржај и интелектуални и друштвени, а нарочито позоришни“, рекао је Цветковић.

Он је навео да представа из Приштине на албанском језику, која се бави темом битном за „Јоаким Интер Фест“ раније гостовала у Београду.

Уметнички директор Књажевско-српског театра Небојша Брадић је оценио да је тема овогодишњег фестивала – „Живети с другима“ оно што „сведочимо сваки дан и у медијима и на улицама, на спортским догађајима, са комшијама“.

„У име демократије дешавају се страшне ствари и то треба да јасно да се истакне и о томе треба да се говори на позоришној сцени“, казао је Брадић.

Истакавши да слоган фестивала није формалан, Брадић је рекао да је селектор Горан Цветковић „нашао наслов који је мера овог фестивала и мера нашег друштвеног тренутка и уопште, нечега што је проблем не само код нас, него и у региону“.

Фестивал ће отворити представа „Порекло света“ позоришта из немачког града Инголштата, а дан касније биће изведена представа из Приштине.

На крају фестивала биће додељене награде за најбољу представу, режију, глуму и визуелност представе, а предвиђена је изложба фотографија на тему „Живети с другима“, као и промоција књига и дебата на тему „Култура и ЕУ интеграције“.

НОВОСТИ