Ештон најављује нови (не)споразум Србије и „Косова“

eston akrep

„После избора могло би да дође до другог споразума две стране“, рекла је Ештонова гостујући на трибини Вудро Вилсон центра у Вашингтону, на којој је, поред осталих актуелних светских тема било речи и о Косову.

Висока представница ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон изјавила је да избори на Косову који ће бити одржани 3. новембра представљају велику шансу.

Говорећи о Бриселском споразуму, које су постигле власти у Београду и Приштини, висока представница ЕУ је рекла да главне заслуге за то нема она, већ „двојица премијера“.

„Још се сећам свих састанака, од којих су три трајала по 14 сати. Обојица размишљају о будућности својих народа и не желе да се осврћу на прошлост, јер нема куда даље да се иде са историјом“, оценила је Ештонова.

Ештонова је рекла да Дачић и Тачи желе да њихове земље буду део ЕУ, додавши да „и треба да буду у Унији и око тога не треба уопште да се поставља питање“.

Међутим, висока представница ЕУ је рекла да и даље постоји потреба за помоћи на самом терену, што се види и из прошлонедељног убиства литванског цариника.

„Први који ми је то јавио са тугом у гласу био је премијер Србије. Они блиско сарађују са нама на откривању починиоца и његовом привођењу правди“, напоменула је Ештонова.

Према њеним речима, и даље је потребан опрез, „зато што постоје људи који не виде интерес у миру“, али , према оцени високе представнице ЕУ „већина на тим просторима жели мир“.

РТС