Екуменизам на позоришним даскама

irinej hocevar 1

32. правило Лаодикијског Сабора: Не треба примати јеретичких благослова, јер су они више злословља него ли благослови.

Наслов оригинала: Православац и католик под благословеним Знаком за крај обележавања јубилеја Миланског едикта

Завршна манифестација у оквиру државног програма обележавања 17 векова од доношења Миланског едикта одржаће се у уторак 8. октобра, када ће на Великој сцени Народног позоришта у Београду, са почетком у 19:30 часова, бити премијерно изведена опера „IN HOC SIGNO“ („Под овим знаком“).

Завршна манифестација обележавања јубилеја је уједно први случају историји опере да је баш за овдашњу сцену намењена светска премијера дела једног страног композитора.

Када је апостолски нунцијат из Србије упутио дон Марку Фризини либрето на евалуацију, овај музички директор Папског Латеранског хора који је компоновао и изводио своје композиције пред папама Јованом Павлом II и Бенедиктом XVI, изразио је жељу да баш он напише музику за „IN HOC SIGNO“.

Дејан Миладиновић, редитељ који је до сада поставио 157 представа, пре тога је за либрето добио благослов Његове светости патријарха српског господина Иринеја и београдског надбискупа Монсињора Станислава Хочевара.

Тако су „IN HOC SIGNO“ створили један православац и један католик, двојством које оличава ранохришћански дух.

Константин Костјуков је поставио кореографију балета  док ће костиме из фундуса Народног позоришта обогатити Македонска Опера и Балет из Скопља и Опера Хрватског народног казалишта из Осијека.

Иако рађено специјално за прославу Миланског едикта, дело кроз призму Константинова Великог и његовог преобраћења заправо персонификује снагу којом је хришћанство тријумфовало над паганством и помоћу које „под овим знаком“ (IN HOC SIGNO) савлађујући искушења траје већ 2000 година.

Написана на италијанском, међународном језику опере, „IN HOC SIGNO“ ће и у свом будућем уметничком животу сачувати сећање на прославу јубилеја 1700 година од доношења Миланског едикта и тако афирмисати универзалне хришћанске вредности.

Свечаности ће присуствовати председник Републике Србије господин Томислав Николић, Његова светост патријарх српски господин Иринеј, представници верских заједница, министри у Влади Републике Србије и дипломатски кор.

Извор: edictofmilan2013.com

Погледајте такође: НИШКИМ ЕДИКТОМ УКИДА СЕ МИЛАНСКИ

Припремила екипа ФБ странице “Православље живот вечни”