Хашки садизам уместо правде

vojislav-seselj

Нема дилеме да ће као најдуже суђење у историји Хашког трибунала остати убележен процес против Војислава Шешеља, лидера радикала, које још није завршено, а не зна се ни када ће бити пошто је усвојен захтев за изузеће судије данског Фредерика Хархофа. Трибунал је због тога на неодређено време одложио изрицање пресуде заказано провобитно за 30. октобар ове године.

Ни сам Шешељ не зна у ком смеру би могло да се настави ово деценију дуго суђење, а у небраном грожђу је и судско веће предвођено судијом
Жан-Клодом Антонетијем, али и тужилаштво, јер се новонастала ситуација не налази у правилима Трибунала.

– Правилник хашког суда не познаје термин „дискалификовања судије“, а то се десило са Хархофом, који је изузет из судског већа на захтев Шешеља – каже београдски адвокат Сава Анђелковић.

Он додаје да је све што се дешава у Хашком трибуналу у случају Војислава Шешеља дискутабилно, јер је засновано на непоштовању права. Да апсурд буде још већи, није сасвим јасно ни како би могло, евентуално, да изгледа поновљено суђење.
Адвокат Тома Фила каже да би у обзир прво требало узети то што је дисквалификовани судија Хархоф био „ад литем“ судија, а не стални.

– То значи да не може одмах да га замени други судија, а поготово не стални. Да би се изабрао нови судија државе чланице УН требало би да предложе своје кандидате, између којих би Генерална скупштина изабрала једног. Онда би ово трочлано веће требало да пита Шешеља да ли жели да се процес настави у садашњој фази или да крене испочетка. Он би вероватно тражио да се примени ово друго. Другачији поступак није ни могућ – сматра Фила и додаје да једино реч садизам може да опише однос и поступање према Шешељу.

– У историји правосуђа многе ствари које су се дешавале у Хашком трибуналу Војиславу Шешељу остаће уписане срамним словима. Пре свега, Шешељ је сам отишао у Хашки трибунал и то одмах по подизању оптужнице. Ипак, на почетак суђења је чекао четири године, а то време могао је да буде и на слободи, јер је било јасно да нема намеру да се крије од Трибунала. Међутим, финансијерима овог ад хок суда, није одговарало да први човек СРС-а буде на слободи и у Србији – подсећа адвокат Анђелковић.

У Београду до Нове године?

– Прошле недеље је, колико ми је познато, правни тим лидера радикала поднео захтев за ослобађање Војислава Шешеља и видећемо какву ће одлуку донети овај ад хок суд. У сваком случају, оптимиста сам и реално је очекивати Шешељев повратак у Београд за најдуже три месеца – сматра београдски адвокат Сава Анђелковић.

ВЕСТИ