Организатори „геј параде“ тражи нови датум

SRBIJA BEOGRAD PRAJD KONFERENCIJA

Београд – Нови датум за одржавање Параде поноса биће одређен следеће недеље – саопштила је у суботу организација „Београд прајд 2013“. Заказивање новог скупа је одговор организатора шетње припадника ЛГБТ особа која је требало да буде одржана у Београду.

Отказивање Параде поноса, међутим, ујединило је европске званичнике, али и опозиционе странке, у критикама на рачун Србије. Црвено светло државног врха за одржавање скупа готово у један глас оцењено је као још једно повлачење државе пред хулиганима.

Премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић образложио је ту одлуку тиме да су безбедносне процене показале да је могло доћи до озбиљног нарушавања јавног реда и мира, а да су од права и слобода једино виши разлог безбедност и сигурност грађана.

Вучић: Хулигани нису победили државу

Први потпредседник Владе Александар Вучић је, поводом отказивања Параде поноса, рекао да „хулигани нису успели да победе државу“ и додао да је знао да ће бити и таквих коментара. Како је нагласио, поставља се питање цене одржавања Параде поноса и да ли би та цена била 100 полупаних радњи или страдали полицајци и неко од нападача.

„Хулигани нису победили државу. Питам се шта би било и ко би победио да је неко погинуо. Донели смо најбољу одлуку у интересу државе, а сутра ће вероватно бити другачије, када буде више толеранције“,  истакао је Вучић.

Шеф ОЕБС жали због отказивања параде

Шеф мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Србији Петер Буркхард изразио је данас забринутост и жаљење због отказивања Параде поноса у Београду.

„Дубоко сам забринут што су претње насиљем разних екстремистичких група усмерене према планираној Паради поноса довеле до тога да власти, трећу годину заредом, откажу овај скуп“, навео је Буркхард у саопштењу за медије.
„Иако разумемо да је одлука заснована на безбедносној процени, веома смо разочарани да због климе коју су створили они који подстичу насиље, грађани нису могли да остваре своја уставом гарантована права на слободу окупљања и изражавања“, нагласио је шеф мисије ОЕБС-а у Србији.

Петрушић: Забрана параде доказ хомофобије

Одлука о забрани одржавања Параде поноса у Београду показује колико се мало радило на смањењу хомофобије и развијању толеранције у друштву, поручила је данас повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић.

Петрушић је Танјугу рекла да то потврђује алармантна количина нетрпељивости према ЛГБТ популацији, посебно младих.

Државни органи, како тврди, заказали су у ономо што је њихова основна дужност – да мањинској заједници осигурају право гарантовано и Уставом Србије и међународним документима, а то је право на мирно окупљање.

Она је навела и да синоћна шетња припадника ЛГБТ популације од Владе Србије до Дома Народне скупштине представља израз протеста због неспремности државних органа да се обезбеди одржавање Параде поноса.

Јагланд о Прајду: Веома сам разочаран

Председник Савета Европе Торбјерн Јагланд поручио је данас да је веома ражочаран одлуком владе Србије да још једном забрани Параду поноса.

„Основна права на слободно окупљање и изражавање морају се ефикасно гарантовати”, упозорио је он у саопштењу за медије, додавши да је у вези са тим став Европског суда за људска права „веома јасан“.

Шулц и Кацин осудили забрану параде

Предсдник Европског парламента Мартин Шулц и известилац Европског парламнета за Србију Јелко Кацин придружили су се данас осудама забране Параде поноса која је требало да буде одржана у Београду.

„Жалим што је геј парада у Србији по трећи пут забрањена“, написао је Шулц на свом Твитер налогу, додајући да се „права свих морају поштовати“.

Кацин је уз осуду забране Параде поноса, навецо да ће ова одлука бити укљуцена у годишњи извештај ЕП чија је израда у току.

„Поруке владе упућене домаћој јавности и јавностима државама чланица ЕУ говоре о томе да институције државе Србије не раде свој посао“, рекао је Кацин у саопштењу за медије, истичући да би уместо заклањања иза процена безбедносних служби требало радити на промовисању људских слобода и толеранције.

Кацин је констатовао да се Србиа након реконструкције Владе „изгледа поново налази у интензивној предизборној кампањи, што мења приоритете и успорава реформе државе и друштва.“
„Још једна прилика је изгубљена“, поручио је Кацин и подсетио да је председник Томислав Николић прошле године изјавио да никаквих изговора за неодржавање Параде 2013 не сме бити.

„Одлука о забрани Параде Поноса це бити укљуцена у извештај ЕП о напретку Србије који је у фази припреме“, упозорио је известилац, који је јуче допутовао у Београд у очекивању да ће присуствовати Паради.

Београдска иницијатива: Капитуалција државе пред насиљем

Београдска инцијатива саопштава да сваког Београђанина, без обзира на његов став о Паради поноса онеспокојава, како оцењују, капитулација државе пред претњом насиљем.

Београдска иницијатива тражи да се грађанима јавно каже које су то структуре, групе, подгрупе, организације, службе или делови служби „у стању да натерају државне органе Србије да не поштују Устав и погазе законе и да јасно кажу зашто се то зло које угрожава европску будућност наше земље толико година толерише“.

Београдска иницијатива наводи да упркос променама на челу државе и новој влади, већ трећу годину за редом, држава „признаје да је слабија од оних који јој прете“.

„И овај пут ће се показати да узмицање пред насиљем за последицу има само пораст насиља, нетолеранције и ксенофобије. Данашња забрана Прајда показује да се у неспособности, или у одсуству жеље да се суоче са стварним инспираторима, организаторима и финансијерима оних који прете Србији – Николић, Вучић и Дачић не разликују од Тадића, Цветковића и Дачића“, стоји у саопштењу.

ДС: Држава још једном поклекла пред насилницима

Држава је још једном поклекла пред онима који желе да насиљем решавају ствари у друштву, оценио је председник ресорног одбора ДС за људска и мањинска права и сарадњу са невладиним организацијама Милош Ђајић, који сматра да су од европских вредности и владавине права остала само мртва слова на папиру.

Влада Србије је том, како наводи Ђајић, погрешном одлуком, довела додатно у питање добијање датума за почетак преговора и биће негативнији извештај Европске комисије о стању људских права и владавини права у Србији.

Нова странка осудила забрану геј параде

Лидер Нове странке Зоран Живковић оценио је данас да је забрана Параде поноса у Београду израз немоћи актуелне владе да обезбеди примену Устава и заштити људска права у Србији.

„Парада поноса је била заказана у складу са законом и није било разлога да буде забрањена. Недопустиво је да о безбедносној ситуацији у вези са одржавањем параде гласа некакав биро за безбедност, јер су безбедносне службе ту само да спроводе Устав и закон“, изјавио је Живковић Тањугу у Нишу, где је у разговору са грађанима промовисао циљеве своје странке

Агенције