Бранко Ружић: Имао сам жељу да се појавим на „паради“

branko-ruznic

Министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић изјавио је данас, поводом забране Параде поноса, да је најважније право на безбедност грађана и да је безбедносна процена једина валидна, али и поновио да је имао жељу да се појави на Паради.

Ружић је за Б92 подсетио да су отказани и сви други скупови који су били најављени за данас и да је најважније да се сачува право свакога на личну безбедност.

„Сматрам да, с једне стране, ово може да се дефинише као једна пропуштена прилика, али је такође и јасан сигнал да и ЛГБТ заједница и Влада Србије, која јесте посвећена даљем процесу европских интеграција, треба да ремоделује читаво друштво, дакле приступ овом питању, како не би само један дан у току године био дан када се о томе разговара, и како се не би користио за реализацију разних финансираних пројеката“, рекао је Ружић.

Он је навео да је неопходан стратешки модел приступа наведеном питању, како би се на „релаксиран начин решило питане поштовања основних људских права и права на различитост, који су инкорпорирани у Уставу Србије“.

„Сигуран сам да желимо да покажемо оно што заиста јесмо као друштво, а то је да нисмо у тој мери хомофобични да није могуће направити једно окупљање грађанки и грађана Србије“, рекао је Ружић.

Он је напоменуо да држава јесте у обавези да гарантује некоме право које жели да оствари, али да је њен приоритет гарантовање безбедности грађанима, што је у овом случају превагнуло.

Ружић је рекао и да су саговорници из ЕУ веома добро упознати с оним што се дешавало ових дана у Београду, а да ће он своју енергију уложити да се направи искорак са нивоа на којем се тренутно налази наша држава.

„Не сматрам да је то проблем који има ексклузивитет у самом процесу приступања Европској унији“, додао је он, рекавши да је то пре свега „наше унутрашње политичко питање да поштујемо највиши правни акт државе, који је компатибилан европским вредностима“.

Он је поновио да је имао жељу да се, заједно са шефом преговарачког тима Србије са ЕУ Тањом Мишчевић, појави на Паради, како би афирмисао оно што стоји у Уставу, јер је то вредности систем који треба да баштинимо.

Танјуг