ИЗВЈЕШТАЈ ЦИА-е О СРЕБРEНИЦИ

srebrenica 1

ВАШИНГТОН, 25. СЕПТЕМБРА – Муслиманске снаге у Сребреници биле су састављене од група које су формиране при крају 1992. године, чија је намјена била да нападају српска мјеста у регији и Војску Републике Српске, а енклаву су напустиле 1995. године када су увидјеле да их НАТО и снаге УН неће заштитити – тврди ЦИА.
Муслиманске снаге у сребреничкој енклави биле су слабо организоване и вјероватно нису биле ни ментално нити организационо спремне да одбране енклаву – тврди ЦИА у извјештају од 18. јула 1995. године.

Остале снаге под контролом владе у Сарајеву постале су много организованије након што је Сребреница „одсјечена“ од територије којом су оне владале почетком 1993. године.

Снаге у Сребреници задржале су герилски стил борбе и примарно нападале оближња мјеста и подручја под контролом Срба – стоји у извјештају ЦИЕ из 1995. године под називом: „Армија БиХ у Сребреници – шта се догодило“.

Војска Републике Српске је имала јачу ватрену моћ и била је боље организована – стоји у документу.

Након бијега из Сребренице, који је услиједио пошто је изостала интервенција НАТО-а и снага УН, и не постојања било каквог резервног плана, многи муслимански борци покушали су да побјегну у брда и да се домогну „пријатељских линија“ – стоји у извјештају ЦИЕ, који је услиједио седам дана након завршетка борби у Сребреници.

У извјештају ЦИЕ од 18. јула 1995. године нигдје нису поменуте никакве егзекуције нити је дата процјена броја жртава.

СРНА