Тања Мишчевић: Брисел без нових услова око Војводине. Да ли је тако?

tanja miscevic - mish

Не очекујем да у Извештају Европске комисије о напретку Србије буде ишта другачије од прошле године када је у питању Војводина. Баш ништа ново као услов, осим већ познатог везаног за доношење закона о финансирању – изјавила је за “Дневник” из Брисела главни преговарач Србије с ЕУ Тања Мишчевић на завршетку дводневног експланаторног скрининга на којем су нашој делегацији биле представљене правне тековине ЕУ.

Тиме је главни преговарач с ЕУ демантовала спекулације о томе да ћемо у бриселским оценама о напретку за ову годину, које ће бити презентоване у октобру, “падати” на питањима Војводине. Захтев за доношење закона о финансирању Покрајине део је и усвојеног Акционог плана за ЕУ, а носи намеру да норматив Влада усвоји почетком године, у чему се, очито, касни. Реализацију истог тражи ЕК, што потврђује и Тања Мишчевић.

– Управо тако, ништа ново, закључује наша саговорница.

Иначе, након последњег окупљања у Немањиној 11, Влада је јавност обавестила о томе да је од 185 препорука добијених од ЕК-а из Годишњег извештаја о напретку наше земље у процесу евроинтеграција, испунила 82 одсто оних планираних до 1. септембра. Влада је усвојила извештај да би пружила ЕК-у додатну аргументацију за писање што повољнијег новог извештаја, који би требало да буде објављен 16. октобра у Бриселу.

Дневник