Вуковар променом градског статута избацује ћирилицу из употребе

cirilica u vukovaru 6

ВУКОВАР – Градско веће Вуковара одлучило је данас да приступи промени Статута града, према којем би тај хрватски град био проглашен за „место посебног пијетета на жртве Домовинског рата“, а ћирилица избачена из примене предвиђене Законом о употреби језика и писма националних мањина.

За ту одлуку су гласали сви већници, осим три представника Самосталне демократске српске странке, који су били уздржани. Предлог за измену Статута и Уставног закона о правима нациоанлних мањина, који су већ поднели већници – чланови ХДЗ и ХСП АС, предвиђа изузимање подручја Вуковара од примене одредаба Закона о употреби језика и писма националних мањина.

Председник Градског већа Жељко Пињух је рекао да ће на следећој седници бити речи о садржају измена и допуна, а да ће Статут накнадно бити усвојен, објавио је портал загребачког “Вечерњег листа”.

Покушај хрватске владе да у закон о европској потерници, познатији као “Лекс Перковић”, убаци и проблем постављања ћириличних плоча у Вуковару, лидер најутицајније опозиционе ХДЗ Томислав Карамарко је назвао манипулисањем не само Хрватима већ и Србима. Он је представнике Срба позвао да не наседају на те провокације, да у Вуковару поштују осећања својих суседа Хрвата и да конструктивно допринесу решавању овог проблема.
„На крају, ми и даље инсистирамо на поштовању целог Закона о правима националних мањина и његова чланка 8, немамо ништа против права мањина и увођења ћирилице, то смо и доказали“, рекао је Карамарко за “Вечерњи”.

Сада је ваљда свима јасно, како је рекао, да је влада Зорана Милановића манипулисала увођењем двојезичних плоча у Вуковару у сврху медијског и политичког маскирања и прикривања срамотне ситуације у коју је довела државу због „Лекс Перковић“.

Он је подсетио да је потпредседника Европске комисије Вивијана Рдинг, на конференцији за новинаре јуче у Бриселу, рекла да је питање двојезичних плоча у Вуковару подстакао министар правосуђа Орсат Миљенић, а премијер је позвао уреднике на брифинг и инсистирао на томе да су двојезичне плоче некакав фактор о којем се преговарало с ЕК и да је због тога Редингова пристала на компромис.
„То је неистина и манипулација коју су наравно јуче СДП-ови билтени и објавили. Оно што је још важније, све то упозорава на то да су насилничким начином ноћног постављања двојезичних плоча жељели изазвати револт тих напаћених људи и веће нереде и националистичке испаде. Онда би их у Европској унији представили у стилу – ево ови шовинисти и националисти су против нас, а и против „лекс Перковић“ – дајте нама подршку”, рекао је Карамарко.

Карамарко, међутим, тврди да су се они (СДП) преварили и да чланови Европске комисије изгледа боље знају што се догађало у Вуковару него они.
“Замислите, ради „Лекс Перковић“, односно заштите свих оних који су у име југокомунистичког режима чинили злочине – манипулишу жртвама и светињом Вуковара”, казао је он.

ТАНЈУГ