Патријарх Иринеј предложио одржавање једног екуменског концила

Patrijarh-Irinej 1

БЕРЛИН – Патријарх Српске православније цркве Иринеј изјаснио се, у интервјуу немачком дневнку „Франкфуртер алгемајне цајтунг“, за приближавање православне и католичке цркве, као и за долазак поглавара римокатоличке цркве у Србију, али је оценио да време долазак папе још није „зрело“.

Као идеално место за сусрет католичке и православне цркве, патријарх српски је навео Ниш, истакавши да је јубилеј 1700 година Миланског едикта прилика за бројне представнике хришћанских цркава и заједница да се, после векова, сусретну на месту од огромног значаја и ступе у дијалог.

Патријарх Иринеј је, такође, рекао да би посебно за православну и католичку цркву, „које су једна другој близу, било од великог значаја да после толико векова дође до разговора“, и предложио одржавање једног екуменског концила.

Што се тиче могућности за долазак папе у Србију, патријарх Иринеј је навео да је више од 200.000 Срба морало да „своје куће и цркве“ остави у Хрватској и сада живе у лошим условима у Србији, оценивши да међу њима има „веома много оних, који не би радо да виде, када би папа дошао“.

Иринеј је упозорио да би, „уколико би од тих незадовојних људи нешто на жао било папи учињено, онда би то бацило тамну сенку на нашу цркву и народ“, и оценио да време за посету папе „није зрело“.
„Ми не знамо да ли се за његову сигурност у земљи може довољно побринути. На крају крајева, чак и у Риму је на папу изведен атентат“, рекао је патријарх Иринеј у првом интервјуу који је један партијарх СПЦ дао немачким медијима.

Патријарх Иринеј је указао да у Србији постоје и песимисти „који сваки контакт са представницима римокатоличке цркве гледају као штетну за православље, што је апсолутно погрешно и не може се акцептирати“.

ТАНЈУГ