Еулекс понудио 27.500 евра за информације о убиству

EULEX

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Мисија ЕУ на Косову понудила је данас награду од 27.500 евра за информацију која ће довести до хапшења убице њеног припадника Литванца Аудриуса Шенавичиуса, који је страдао прошле седмице на северу Косова.

Еулексов тужилац Паскал Персонс изјавио је на конференцији за новинаре у северном делу Косовске Митровице да је објављена награда од 27.500 евра, односно три милиона динара за информације које ће довести до хапшења извршиоца или извршилаца овог убиства.

Персонс је апеловао на сваког ко има било какве информације у вези са убиством да их подели са полицијом.
„Ако сте нешто необично видели, без обзира колико је то мало или безначајно по вашем мислсјењу, молим вас да то преијавите било локалној полицији, било Еулексу на број телефона 038 78 65 65. Све што кажете биће третирано врло поверљиво“, рекао је он.

Персонс је истакао да је потребна помоћ грађана како би решили ово убиство и да је он одлучан да даноноћно ради како би извршилац или извршиоци овог убиства били приведени правди.

Регионални командир косовске полиције Ненад Ђурић истакао је да је полиција одлучна да ради на решавању случаја убиства припадника Еулекса.
„Косовска полиција успоставља контролне пунктове и иде од врата до врата на подручју на којем се злочин догодио, у циљу испитивања да ли је ико видео нешто што може бити повезано са злочином“, рекао је Ђурић.

Он је додао да колеге из Еулекса пружају потпуну техничку подршку у виду форензичке експертизе и савете и да свакодневно бар петорица косовских полицајаца раде са Еулексовим тимом на овом случају.

Тужилац Специјалног тужилаштва Косова Ендрју Карнеј рекао је да су истражиоци из радног тела за Митровицу појачани на дан убиства тимом из јединице Еулекса за истрагу организованог криминала.
„Двадесеторо истражитеља укључено је са стране Еулекса и сваки дан радимо у тесној сарадњи са полицијом Косова. Пратимо више линија испитивања. Задатак истражитеља биће да истраже сваку линију исптивања до природног закључка исте. Међутим, случај ће бити решен овде, међу локалним становништвом“, казао је Карнеј.

Он је, такође, апеловао на грађане да, уколико имају било какве информације или сазнања о овом кривичном делу или ако су можда нешто вгидели 19. сепотембра када је убијен припадник Еулекса, позову полицију.

Начелник Специјалног тужилаштва Косова Џонатан Рател рекао је да је Специјално тужилаштво преузело ову истрагу. јер спада у његову изричиту надлежност као кривично дело извршено над међународним службеником на Косову.

Шенавичиус, који је био Еулексов цариник, убијен је у заседи 19. септембра на путу Косовска Митровица – Рашка, у месту Балабан на северу Косова, када је непозната особа из заседе пуцала на два возила Еулекса која су се кретала ка прелазу Јариње.

ТАНЈУГ