Британски амбасадор: Србија да покаже приврженост вредностима „прајда“ (ВИДЕО)

SRBIJA PARADA PONOSA OKRUGLI STO

БЕОГРАД – Шеф делегације ЕУ у Београду Мајкл Девенпорт изразио је данас наду да ће у Београду сутра бити одржана Парада поноса, напомињући да ЕУ очекује од земаља кандидата да прихвате европске вредности и да је то прилика за Србију да покаже посвећеност тим вредностима.

Девенпорт је истакао да је Парада поноса прилика за Србију да, у контексту приступних преговора, пошаље снажну поруку да је посвећена европским вредностима и да неће имати нимало толеранције према онима који угрожавају те вредности и слободе.

„Политичко руководство мора да покаже храброст и одлучност да осуди не само насиље већ и претње насиљем“, рекао је Девенпорт.

Он је подсетио да је ЕУ скуп разноликих култура и народа, заснован на вредностима које чине заједничку европску баштину, а то су демократско поштовање људских права, права мањина, разноврсности, као и обавеза борбе против свих облика дискриминације.
„Очекујемо од земаља кандидата да прихвате те вредности“ и да штите и бране основна људска права, поручио је он на округлом столу „Људска права ЛГБТ заједнице – заједничка европска вредност, ЛГБТ права као део процеса приступања ЕУ и заједнички принцип“,.

У том смислу, обезбедити грађанима да учествују слободно у догајају ове врсте ће бити део (европског) „акија“, који је већ Србија прихватила и обавезала да ће га усвојити, али то треба да учини отвореног срца, рекао је амбасадор ЕУ.

ЕУ је, према његовим речима, охрабрила власти Србије да обезбеде одржавање Параде у миру пошто располажу професионалним капацитетима за обезбеђивање догађаја такве врсте, а на то их обавезује и Устав Србије.

Оценивши да је у том смислу ипак остварен напредак у односу на раније године, Давенпорт је поздравио најаву министра без портфеља задуженог за европске интеграције Бранка Ружића и шефице српског преговарачког тима са ЕУ Тање Мишчевић да ће учествовати у Паради и најавио је и сопствено учешће.

На питање да ли би порука јавности била другачија, а могућност да не буде нереда извеснија када би председник и потпредседник Владе, Ивица Дачић и Александар Вучић, својим учешћем подржали сутрашњи догађај, Девенпорт је одговорио да није на њему да каже који чланови Владе треба да учествују.
„Што више високих политичара и лидера, не само из Владе већ и других области, учествују на Паради и покажу солидарност, то боље“, казао је он.

ТАНЈУГ