6.500 полицајаца чуваће параду особа са поремећајем сексуалне преференције

policija-kordon

БЕОГРАД – Уколико Биро за координацију безбедности данас буде дао „зелено светло“ за одржавање Параде поноса, ту манифестацију ће обезбеђивати 6.500 полицајаца од којих ће 2.700 њих доћи из унутрашњости, речено је Тањугу у МУП-у.

То је за готово 1.500 полицијаца више у односу на број који је обезбеђивао прву геј параду одржану у Београду 10. октобра 2010. године.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је да ће се данас, после седнице Бироа за контролу служби безбедности, знати да ли ће се одржати најављена Парада поноса и додао да ће се донети професионална одлука у складу са сигурношћу и безбедношћу грађана. Вучић је одговарајући на питања новинара у Вршцу рекао да имају све податке које су добијали до сада, али да је бесмислено да говори о детаљима без коначне процене.

На питање да ли има неслагања између њега и премијера и министра унутрашњих послова Ивице Дачића о томе, рекао да за тако нешто сада чује први пут, да се управо са Дачићем чуо и да су разговарали на више тема, па и око одржавања параде.

Вучић је рекао да донети одлуку није лако, „не што би неко желео једно или друго, већ морамо као професионалци одлуку донети у складу са поштовањем сигурности и безбедности грађана“.
”У складу са тим донећемо одлуку”, поручио је Вучић, а на питање зашто се одлука доноси тек данас, рекао је да се увек праве процене, да се последњег дана знају све информације, јер увек нешто може да се промени.

Закључио је да одлука не може да се доноси месец дана пре неког догађаја, већ да се увек морају имати у виду и последње процене.

Први покушај одржавања Параде поноса у Београду је био 30. јуна 2001. године, а њене учеснике су тада напали навијачи фудбалских клубова, ултра-националистичке групе и симпатизери националиштичких странака уз присуство и подршку једног броја свештеника Српске православне цркве. Полиција тада није одмах реаговала, а онда су и они сами били нападнути. Том приликом повређено је и више учесника параде.

Године 2009. одржавање геј параде било је у најави, након чега су уследили појачани напади на геј активисте на јавним местима, па је њено одржавање одложено. Наредне године Парада поноса је одржана. У поворци је учествовало нешто мање од 1.000 грађана, док је број полицајаца који је обезбеђивао ту манифестацију био пет пута већи. Иако су учесници параде били максимално обезбеђени, а манифестација се одржавла у строго означеном делу града, у центру и на рубним деловима престонице је било нереда.

На основу безбедносних процена прошлогодишња Парада није одржана, што је изазвало велико негодовање ЛГБТ удружења и организатора.

Иако ће одлука на основу безбедносних процена о овогодишњем одржавању Параде поноса бити позната поподне, београдски медији данас извештавају да је она готово извесна, а у том случају сви остали скупови најављени за сутра у Београду ће бити забрањени.

Блиц сазнаје да ће припадници МУП-а већ вечерас бити распоређени на положаје по улицама Београда како би спречили било какав инцидент. Учеснике параде у парку Мањеж чуваће, како се наводи, полицајци распоређени у три прстена, али ће још толико прстенова бити у ширем центру града.

Позивајући се на своје изворе из МУП-а, лист истиче да се ситуација око процене одржавања геј параде „мења из сата у сат“.
„Са терена још стижу информације по њима се и прави план ангажовања полиције. Одређено је неколико десетина положаја, на којима ће полицајци бити распоређени. Циљ полиције је да учесници параде буду максимално заштићени и нико ко би могао да им науди неће моћи да им приђе“, рекао је извор „Блица“ из МУП“а.

Наводи се да је за обезбеђење параде ангажован целокупан састав Жандармерије, интервентних јединица и бригаде београдске полиције, као и полицајци из свих управа у Србији.

Уколико сутрашњи прајд буде одржан он ће бити организован по принципу из 2010. године са почетком у парку Мањеж, одакле ће окупљени кренути у шетњу Немањином улицом. Код зграде Владе Србије скренуће десно у Улицу кнеза Милоша, којом ће се кретати до раскрснице са Масариковом. Колона ће се потом вратити у парк Мањеж, где ћи бити одржан програм.

Иначе, протестне скупове за сутра у исто време најавило је девет десничарских организација и покрета и то у непосредој близини руте којом ће учесници прајда шетати.

Присталице „Образа“ најавиле су да ће се окуити у 9 сати испред Саборне цркве, одакле ће прошетати најужим центром града до Вазнесењске цркве у Улици адмирала Гепрата.
„Двери“ се окупљаљу у 12 сати испред зграде Владе Србије у Немањиној, а „Заветници“ ће се окупити испред Уставног суда у Булевару краља Александра. Покрет „Наши“ и још неколико индивидуалних скупова најављено је дуж Улице краља Милана.

Организатори ових десничарских организација, преносе медији, кажу да ће протесте одржати упркос евентуалној забрани.

ТАНЈУГ