Тајна Вучићеве пирамиде

aleksandar-vucic-izdajnik

Сматра се да се чак 55 одсто поруке емотивно усађује језиком невербалне комуникације, 38 посто отпада на интонацију, а свега седам посто на значење изговоорене речи. Не заборавите те чињенице, док у београдској штампи читате оде ручним пирамидама

Пре неколико дана, београдске новине уз приметну дозу усхићења бавиле су се анализом позе, коју заузима Александар Вучић док саопштава политичке ставове, одлуке, најављује хапшења и светлу европску будућност Србије. Стручњаци за промоцију, психолози и комуниколози дланове, састављене на Вучићев начин, називају „пирамидом“. Реч је о убојитом говору тела, који сугерише да говорник „влада материјом“ и да је изузетно самосвестан.

Ако на тренутак занемаримо удворичке хвалоспеве медијских апологета европске Србије, упућене најутицајнијем политичару Србије само због позе која га представља као Супермена, треба се подсетити да наука сматра да се 55 посто поруке емотивно усађује језиком невербалне комуникације, 38 посто отпада на интонацију, а свега седам посто на значење изговоорене речи. Седам посто суштине, наспрам 93 одсто глуме!

Изузетна белешка Данка Смукова, у дневним новинама Данас од 28. марта прошле године, каже да се Алксандар Вучић по питању невербалне комуникације изузетно самосвесно понаша, као и да о интонацији његовог гласа приликом јавних наступа не треба трошити речи.

„Иако му се догађа да прекрсти ноге и укрсти прсте, Вучић често, под очигледним утицајем самоконтроле, мења позу. За време свог обраћања најчешће прави моћну пирамиду – спаја дланове, истовремено се налактивши на наслоне за руке. Дланове у контакт доводи тако што рашири прсте, додирујући прсте супротног длана самим врховима јагодица. Овај невербални гест указује на велику самосвест, концентрацију и владање материјом“, каже се у краткој анализи коју је објавио Данас.

„Саговорнику, односно гледаоцу, преноси подсвесну поруку да та особа добро зна шта говори и шта ради. Стручњаци сматрају да је моћ овог геста огромна, без обзира на свесно контролисану намеру, или очигледну неприродност с којом га Вучић изводи.“

Све ово треба имати на уму, пре него што се устрепери пред коктелом Вучићевих политичких моћи. Не зато што сам за Вучића или против њега, него зато што то налаже здрав разум.

Бранко Жујовић / Глас Русије