Србија пред квазидилемом: Прајд или …?

parada

Београд — Државни врх, односно први потпредседник Владе Александар Вучић и премијер Ивица Дачић преломили су да се Прајд одржи, сазнаје Данас из извора у Влади.

Међутим, Данас додаје да према њиховим сазнањима, није немогуће да се сутра, у последњем тренутку, донесе супротна одлука.

Полиција је завршила безбедносну процену, која је благо позитивна, али је позитивна што је добро, наводи овај лист.

Данас истиче да је један од најважнијих индикатора да се Србија озбиљно припрема за Параду, тај да су почеле припреме у западним амбасадама за тај догађај, које подразумевају план доласка и одласка са скупа.

Извори Данас наводе да се до позитивне одлуке о одржавању Параде поноса није дошло лако и једногласно, јер у владајућој коалицији постоје неслагања.

Исти извор је пренео да је министар без портфеља задужен за ЕУ Бранко Ружић, кадар СПС, био је за Прајд, а премијер Дачић није могао да се одлучи, већ је чекао да коначну одлуку донесе Вучић.

Вучић и његови сарадници су свесни да је у овом тренутку, када је Србија близу добијања датума за почетак преговора с ЕУ, допуштање да се Прајд догоди важна симболика, посебно пред странцима, пише Данас. Из Вучићевог кабинета, после дугог читања, како кажу извори Данас, ипак је дошло зелено светло.

Међутим, Данас пише и да су представници страних амбасада, мада су подржали Прајд, послали су поруку Србији да неодржавање Параде не би довело до посебно критичког става према овој влади, јер она спроводи Бриселски споразум и припрема изборе на Косову.

Коначна одлука о одржавању прајда требало би да буде донета у петак после подне.

ДАНАС