Апитерапија – Лечење пчелињим производима – Прополис

pčelaУзимати по 1г дневно и то на следећи начин: помешати са мало полена док се не сједини, и као такав користити. Употребљава се до излечења.

Пчелињи полен

Пчелињи полен је делотворан у случајевима: нервозе (уопште нервних обољења), хепатитиса (упале јетре), цирозе, колитиса (упале дебелог црева) и чира. Узимати по 2 до 4 кашичице ујутро и у подне, пре јела. Може се узимати само полен или у комбинацији са медом. Лечење поленом траје месец дана, након чега се паузира 3 месеца, а после се све може поновити. На овај начин се могу спровести 2 до 3 терапије.

Матична млеч са медом

Препоручује се само мушкарцима. Узимати по 1 кашичицу, ујутро, на празан стомак. Лековито делује код нервних обољења. Не треба га употребљавати у случају рака, дијабетеса (шећерне болести), хормоналних поремећаја, и никада не треба да га користе жене.

Терапија траје месец дана, а затим се паузира 3 месеца. Овај начин лечења се може поновити 2 до 3 пута годишње.

Препарат од алоје, меда и прополиса

 

Пчелињи мед 1000г

Прополис 20г (изрендан на пластично или стаклено ренде )

Алоја 750г (листови, изрендани на пластично или стаклено ренде)

Биљка треба да је стара 3 до 5 година. Пре брања листова, биљку не треба заливати 5 дана. Све наведене састојке ставити у стаклену теглу и оставити на хладном 5 дана. Након овога, првих 5 дана узимати по једну (супену) кашичицу овог препарата ујутро и у подне, 2 сата пре јела, а од шестог дана по 1 малу кашичицу, такођер 2 сата пре доручка и ручка. Овај третман траје 3 недеље до 2 месеца. Може се поновити још једном, али после паузе од 7 дана.

Препоручује се против следећих обољења: грипа, вирозе дисајних органа (обољења дисајних путева изазван вирусима), анорексије, јаких главобоља, фаринготонзилитиса (упале ждрела и крајника), бронхијалне астме (отежаног дисања услед сужења лумена бронхија), реуматизма, парализе, хроничне инфекције коже, неурастеније (слабости нерава), чира на желуцу, рака, плућног ТБЦ (плућне туберкулозе).

Напомена: Алоја се не препоручује у трудноћи и код хормоналних поремећаја.

Сируп од прополиса

Кувати 1 кашичицу уситњеног прополиса у 250мл воде све док се почетна запремина не смањи на половину. Процедити и засладити са 2 кашичице меда. Употребљава се против кашља, 3 кашичице дневно.

Народни Лек