Заједница српских општина биће део косовског система, а не део Србије

 

Jan-Klif

Формирање Заједнице српских општина, као дела косовског система, биће важан корак за српску заједницу, као и за односе Србије и Косова, рекао је данас шеф канцеларије  Велике Британије у Приштини Јан Клиф.

Клиф је у разговору за агенцију Бета казао да ће Заједница српских општина, која би требало да буде формирана после локалних избора на Косову, бити под „кишобраном“ Косова, а да ће њени односи са Србијом можда бити као односи Северне Ирске са Великом Британијом.

Оценио је да некадашњи односи две Немачке нису добар пример за однос будуће заједнице српских општина са Србијом и зато што су обе Немачке 1973. године биле чланице УН, а Косово то за сада није.

Према његовој оцени, постоји више отворених питања у вези са формирањем заједнице српских општина.

„Нејасно је колико општина ће бити заступљено у тој заједници, као и начин приступања тој заједници оних општина у којима је и до 40 одсто становника Албанаца. Још није јасан ни будући однос српског становништва, које је у неким општинама у мањини, према тој заједници српских општина, а посебно није јасно то што се помиње територија општина на северу Косова“, казао је шеф британске канцеларије.

Клиф је истакао да ће заједница српских општина бити део косовског система, а не део Србије, али исто тако та заједница ће бити и „нешто између“ Приштине и Београда.

Нагласио је, међутим, да заједница српских општина неће имати могућност да буде ентитет као што је то Република Српска у Босни и Херцеговини.

Клиф је казао да постоји могућност да Београд финансира системе образовања и здравства у срединама где на Косову живе Срби, али да тај процес мора да буде транспарентан.

„Моја влада и Европска унија су рекли да систем слања новца из Београда на Косово мора да буде транспарентан. Нисмо рекли ништа више од тога“, рекао је Клиф и додао да не зна како ће тачно то финансирање технички бити организовано.

БЕТА