Србија се одрекла две милијарде евра у Загребачкој банци

zagrebacka-banka

БЕОГРАД – Србија је својом кривицом остала без власничког удела од најмање две милијарди евра у Заграбечкој банци, јер се дописом јавног правобранилаштва Србије упућеном Општинском грађанском суду у Загребу 2008. године одрекла права на акције у тој банци, наведено је у службеним дописима Београда и Загреба, у које је Тањуг имао увид.

Поводом ранијих изјава министра грађевинарства Велимира Илића, да је Србија својом кривицом остала ускраћена за око две милијарде евра, колико су вределе њене акције у тренутку приватизације Загребачке банке 29. децембра 1989. године, „Данас конференцијски центар“ је Тањугу доставио факсимиле докумената који поткрепљују његове тврдње.

На адресу Општинског грађанског суда у Загребу, током јуна 2008. године, било је неколико преписки Србије и хрватског правосуђа, чиме је наша држава покушала да докаже да има право на удео у Загребачкој банци.

У службеном допису суду у Загребу тадашњег Републичког јавног правобраниоца Србије, од 12. јуна 2008. године, који је потписала заменик Републичког јавног правобраниоца Србије Александра Лазаревић, затражено је одбацивање раније тужбе наше земље пред загребачким судом за утврђивање власничког удела у Загребачкој банци и детаљно је образложено зашто Србија нема власничких права на деонице те банке.
„Прелазећи на основаност тужбеног захтјева, истичемо да исти оспоравамо и по основи и по висини, имајући у виду да тужитељ (Србија) уз тужбу није доставио нити један једини доказ у прилог тврдњама да Република Србија уистину има дионице у Загребачкој банци д.д., па се његови наводи могу оценити као крајње произвољни, односно, паушални.

Поред тога, не прилажући нити један до доказа, на којима је засновао тужбени захтјев тужитељ је туженој ускратио могућност да се детаљније изјасни на наводе из реферата тужбе“, наводи Александра Лазаревић у допису од Јавно правобранилаштво Србије, како су пренели неки домаћи медији, демантовало је те наводе и тврди да решење Правобранилаштва, којим се Србија одриче акција – не постоји, да никада није ни донето, а да је министар Илић документе погрешно протумачио.

Економисти истичу да капитал од две милијарде евра тренутно нема ниједна банка у Србији.
Према изворима „Данас конференцијског центра“, приватизација Загребачке банке д.д. никада није спроведена по законским прописима Хрватске, него у својеврсном вакуум простору од 1989. до 1990. године, тако да изворни сувласници Загребачке банке – Република Хрватска и Република Србија до данашњег дана нису исплаћене, нити обештећене за уделе у оснивачком капиталу банке.

ТАНЈУГ