Настрани ће шетати по цену крвопроплића?

parada-srama

Чланови Организационог одбора овогодишње Недеље поноса поручили су да би шетња припадника ЛГБТ заједнице, заказана за суботу 28. септембар, требало да се одржи без обзира каква је безбедносна процена.

Како је на конференцији за новинаре рекао Горан Милетић, безбедносна процена рађена прошле недеље је позитивна, „али чак и да није, то не би требало да буде разлог за неодржавање Параде поноса“.

– Нисмо видели безбедносну процену, али незванично знамо да је позитивна. Пре неколико дана је урађена допуна, али не знамо каква је она. Не слажемо се ни са каквом негативном безбедносном проценом јер она не сме да буде разлог за отказивање Параде поноса – поручио је Милетић.

Члан Организационог одбора Бобан Стојановић истакао је да је Недеља поноса наишла на сличне проблеме као и ранијих година, када бројне институције нису желеле да имају било какве везе са ЛГБТ заједницом.

– Неке јавне институције културе тражиле су енормне суме новца, кршена су интерна правила тих културних институција само зато што они не желе да нешто што је у вези с Прајдом буде присутно у њиховом простору – рекао је Стојановић.

Директорка Иницијативе младих за људска права Маја Мићић изнела је неке од захтева припадница ЛГБТ заједнице, између осталих да у свакој полицијској станици буде особа задужена да процесуира претње које им се упућују.

Извор: Курир