Јахјага позвала Николића да посети Приштину

nikolic-jahjaga

Томислав Николић могао би да буде први председник Србије који ће се упутити у званичну посету Приштини, уколико прихвати иницијативу нечегалне председнице Косова Атифете Јахјаге. Она је Николића позвала да учествује на Самиту председника држава региона који се на Косову одржава идуће године.

Иако су се Томислав Николић и Атифете Јахјага до сада састајали више пута, њихов сусрет у Приштини имао би посебну тежину, али из кабинета председника Србије, који је у посети Њујорку, још нема информација како ће одговорити на позив.

Предраг Симић, професор на београдском Факултету политичких наука, каже за РСЕ да је ово логичан потез Приштине после потписивања Бриселског споразума, али и својеврсно тестирање Београда да ли је спреман да учини корак напред.

“Поготову у тренутку када се на Западу очекује да би Србија требало да испуни све што је прихватила у Бриселу да би у јануару добила датум за почетак преговора са Европском унијом. Претпостављам да ће се у кабинету председника Србије озбиљно размотрити важност таквог сусрета, али и да ће битан фактор бити и расположење јавности. Тако да ће то сигурно бити тврд орах за председника Николића и његове саветнике. Мислим да је у том контексту најважније шта ће се десити 3. новембра на изборима у српским општинама на Косову. То је у овом тренутку питање свих питања од ког ће зависити и наредни кораци”, оцењује Симић.

Да би нелегална косовска председница радо видела Томислава Николића у Приштини за београдски лист “Данас” изјавио је Арбер Влахију, њен портпарол и шеф кабинета:

“Верујемо да ће један од следећих састанака „косовске председнице“ Атифете Јахјаге и председника Србије Томислава Николића бити на Косову, где се организује наредни Самит председника земаља региона. Јахјага, као домаћин овог шестог по реду сусрета који ће се одржати идуће године, упутила је јавни позив Николићу за учешће.“

Решавати ствари на време

Грађани Србије, који су само у последњих неколико година проживљавали потпуно различите поруке власти, од “Не дамо Косово” до данашњег помирљивог става и преговора са представницима Приштине, ни сада нису сигурни шта би било најбоље.

Иако Српска напредна странка, из чијих редова су и председник Томислав Николић и најутицајнији политичар Александар Вучић, има огромну подршку грађана, чак већу од 40 одсто, та партија вероватно ће вагати и како би сусрет у Приштини утицао на бирачко тело.

Нелегална председница Косова Атифете Јахјага и председник Србије Томислав Николић састајали су се у неколико наврата од фебруара ове године када је одржан први директни састанак у Бриселу уз посредовање високе представнице Европске уније Кетрин Ештон. Сусрети су настављени и кроз међународне и регионалне самите, попут састанка на Брду код Крања.
Радио Слободна Европа