Ћирилица – највећи непријатељ Хрвата (ФОТО)

cirilica u vukovaru

Никада нећемо одустати од противљења увођењу двојезичности у Вуковар, поручено је данас с просвједног скупа Стожера за обрану хрватског Вуковара одржаном у томе граду, гдје је најављено скоро просвједно окупљање на Маркову тргу те прикупљање потписа за референдум о проглашењу Вуковара мјестом посебног пијетета.

Просвјед је започео на паркиралишту хотела „Дунав“, одакле су просвједници, њих око тисућу, у колони прошли градским улицама до Меморијалног гробља жртава из Домовинског рата на којем је положен вијенац и запаљене свијеће. Просвједници су истицали како настављају борбу против двојезичних плоча у Вуковару, поручујући како ће ћирилица за њих увијек бити симбол под којим је 1991. Вуковар рушен и разаран.

Колона је кратко застала испред зграде вуковарске Полицијске постаје гдје су просвједници прочитали имена особа које се, према информацијама којима Стожер располаже, налазе у попису становништва града Вуковара, али у томе граду не живе још од времена мирне реинтеграције хрватског Подунавља.

Тиме су, нагласили су, жељели скренути позорност на неточност посљедњег пописа становништва у Вуковару, заузимајући се за његову ревизију.

„Покушат ћемо исправити барем неке неправде у нашем друштву. Борит ћемо се и даље да се Вуковар прогласи мјестом посебног пијетета према жртвама из Домовинског рата“, поручио је у говору на Меморијалном гробљу предсједник Стожера Томислав Јосић.

Просвједнике је позвао да „чувају леђа“ Стожеру који, истакнуо је, зацртане циљеве може остварити једино у јединству свих Вуковараца.

Молитву за убијене, погинуле и нестале у Домовинском рату клечећи је, као и већина просвједника, молио фра Вјенцеслав Јањић, жупник Жупе св. Јосипа Радника из вуковарске градске четврти Борово насеље. Казао је како је у Вуковару на дјелу „лажни мир“ који прикрива сукобе међу људима, не подноси отворену критику и гради се на компромисима.

До спомен обиљежја на гробљу просвједници су донијели реплику Вучедолске голубице омотану бодљикавом жицом, коју су потом скинули с голубице позивајући је да сада „слободно полети“.

cirilica u vukovaru 1 cirilica u vukovaru 2

cirilica u vukovaru 3

cirilica u vukovaru 4

cirilica u vukovaru 5

cirilica u vukovaru 6

cirilica u vukovaru 7

 

http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/221579/Default.aspx