Башар ел Асад нуди примирје?

sirija 12

Рат је запао у ћорсокак и Асадова влада је спремна да устаницима понуди примирје. Савет безбедности треба да буде спреман да реагује наредне недеље, истакао Џон Кери. Сирија улива поверење да ће поштовати одговор, оценио Владимир Путин.

У овом рату неће бити победника, рекао је заменик премијера сирије Кадри Џамил, наводећи да ће Башар ал Асад понудити примирје устаницима већ током мировне конференције у Женеви.

Чека се одговор устаника

Џамил је, британском Гардијану, рекао да Асадов план предвиђа да прекид ватре надгледа међународна посматрачка мисија, или мировне снаге УН, сачињене од војника из пријатељских држава.

Сиријски званичник тврди да су напад хемијских оружјем 21. августа извршили устаници и то наоружањем које је допремљено из Либије.

„Напуњене су хемикалијама још у Гадафијево време и, после Гадафијевог пада, допремљене су у Сирију“, тврди Џамил.

Џон Кери: Савет безбедности о Сирији наредне седмице

Амерички државни секретар Џон Кери каже да је најважније да план о уклањању сиријског хемијског оружја буде спроведен и да би о томе наредне недеље требало да се изјасни Савет безбедности Уједињених нација.

„Савет безбедности треба да буде спреман да реагује наредне недеље. Од виталног је значаја да међународна заједница устане и снажно истакне значај спровођења акције којом ће се свет отарасити сиријског хемијског оружја“, рекао је Кери.

Шеф Стејт департмента осврнуо се и на недавну изјаву председника Ирана Хасана Роханија који је рекао да његова земља неће радити на стварању нуклеарног оружја. „То су позитивни коментари, али они и у пракси треба да буду проверени“, истакао је Кери.

Руски председник Владимир Путин сматра да понашање Сирије „улива поверење“ да ће поштовати обавезе при стављању под међународну контролу и уништавању свог хемијског арсенала.

„Не могу да гарантујем сто одсто да ћемо успети да (руско-амерички план о уништењу сиријском хемијског оружја) спроведемо у року, али све што смо видели последњих дана, улива поверење да је то могуће и да ће тако и бити“, рекао је Путин.

„У овом тенутку, изгледа да се сви у потпуности слажу са нашим предлогом и да су спремни да раде према плану договореном у УН“, додао је руски председник.

„Сирија је најавила да је спремна да се прикључи и већ се сматра потписницом међународне конвенције о забрани хемијског оружја“, рекао је Путин, додавши да су „то конкретни кораци“.

РТС