Хочевар позива православне на унију

SRBIJA ITALIJA KARDINAL POSETA

Ниш, Конференцијом за штампу коју је одржао Београдски надбискуп Станислав Хочевар у понедељак 16.09.2013., уз градоначелника Ниша и представника Туристичког савеза, покренута су нека питања која су за нашу јавност табу тема и о којима се говори увек у увијеној форми. Међу тим питањима је, свакако, и болно питање унијаћења, тј. жеље Ватикана да поунијати православне Србе. Није непознато да су неки српски јерарси прихватали тајно унију и раније, али је нису успели спровести у народу. Римокатолици су у тој својој пожуди чак и фалсификовали многе документе, којим лажно представљају, између осталих и светог Василија Острошког као унијату:

Лажно писмо папе АЛЕКСАНДРА VII дубровачком Кнезу и вијећницима:

„Љубљеним синовима и племенитим мужевима Кнезу и вијећницима Републике Дубровника Александар папа VII.

Љубљени синови, племенити мужеви, поздрав! Не сумњамо да ће вам бити дражи и срцу ближи поштовани брат Василије, митрополит Херцеговине са својим требињским самостаном, будући да су признали исправност вјере и овој Светој Столици исказали и обећали послушност.

После конференције за штампу у Нишу, постало је очигледније да Хочевар и његови сарадници само то и желе – поунијаћење православних. Они сматрају да би само тим путем Срби и Србија ушли у Европу:

 – Ујутру ћемо дакле тим крижним путем и затим еухаристијским слављем, којег ће преносити и РТС Србије, што ми је врло драго, а тиме некако читава Србија уђе у европски простор и шире, ви знате да је гледаност свуда, да би могао управо ту доћи до изражаја та наша повезаност. – рекао је Хочевар, говорећи о римокатоличкој процесији кроз Ниш, која је заказана за 21.09., за Малу Госпојину.

Ivanov_vjach_1900

Вјачислав Иванович. Последњe деценијe провео je у Италији.
Године 1926, је у катедрали Св. Петра у Риму извршио је акт уједињења са Римокатоличком црквом по формули В.И. Соловјева.

Своју очигледну посвећеност унијаћењу Срба открио је Хочевар помињући руског виђеног унијату, песника Вјачислава Ивановича, који се одрекао Православља и 1926. у цркви Св. Петра у Риму био присаједињен римокатолицима:

– Мислим да је град Ниш одиграо изванредно велику улогу: да прихваћа да може, стварно, што је руски песник Вјачислав Иванович записао, управо кад је посећивао Италију: “Европа треба да дише са оба плућна крила,”каже Хочевар.

Наравно, Иванович није био само песник, и та чињеница тешко да је промакла ученом прозелити Хочевару. Иванович је био предавач и на озлоглашеном папском колегијуму “Русикуму”, који је оформљен са циљем покатоличавања Русије.

За Хочевара, православни имају све, само им још мало треба да постану римокатолици, тј. заједнички вођа – папа. Он уводи један досада непознати појам – “правно јединство”.

– Ми имамо у свему исте тајне али будући да немамо правног јединства, да немамо заједничког поглавара. И зато је била жеља СПЦ да славимо ми, па позовемо другог само на присутност и обрнуто када ће славити Православни. – каже Хочевар.

Дакле, по овоме, јединство постоји, само је то потребно “правно регулисати”. Ово веома подсећа на двоје младих који се воле, и још недостаје да потпишу код матичара. Српска јерархија екумениста већ и на томе раде да прихвате женика, тј. римског папу. О томе је већ било говора у Равени. Истовремено, нишки догађаји се од екумениста унапред називају “највећим догађајем у историји СПЦ”. Просто, све личи на свадбу, или барем веридбу. Ево како је замишљена, по Хочевару, ова “љубав” на близину:

– Ви знате исто тако да се дугачко време размишља да ћемо моћи што више заједно славити, али управо јер и многа браћа и сестре можда још тога не би разумели, будући да не можемо славити још заједничку Литургију, па је онда и СА Сабор СПЦ понудио да заједно, у близини, славимо, да можемо и једни и други славити Литургију.

Дакле, слављење на неку близину, јер су несхваћени, попут Ромеа и Јулије од многих браће и сестара. Што се тиче “сватова”, и они су одабрани.

– Дакле, то су одабрани млади који представљају све, да тако кажем, републике наше некадашње заједничке земље… И то је циљ ове групе младих. Дакле, то су одабрани млади који живе своју духовност , који су већ делатни у цркви, и наш карактер је искључиво тај духовни. Они ће идућег дана на главном слављу, литургијском, а на то славље долазе верници, верници исто тако са свих страна, од Италије, Аустрије, преко Словеније, БиХ, до Црне Горе, Македоније, Бугарске, управо наглашавамо ту регионалност. – каже Хочевар.

Овај одговор је уследио после интелигентног питања једне новинарке:

Новинарка:  Господине Хочевар, ви сте споменули долазак ваших млађих верника, колико сам схватила, и бројку од три ститине младих људи. Малопре смо од диреткора ТОН-а (Туристичка организација Ниша) чули да Ниш очекује између 3000 – 5000. Да ли они долазе под организацијом католичке цркве или су то ходочасници који из личних разлога долазе у Ниш?

Одговор Хочевара показује да нема овде никакве везе са ходочашћем, већ да је у питању одабрана група која би требало да учествује у манифестацији. Зашто би један римокатолик долазио на ходочашће у град Ниш који нема никакве везе са овом верском сектом? То је још један евидентан доказ да се ради о екуменистичком прозелитизму.

1208748_590730944303217_790863096_n

Да ли је у питању уображеност организатора? Они један скуп унапред називају “највећим хришћанским сабрањем” у историји СПЦ. Зар тиме не потцењују читаву историју СПЦ, а себе проглашавају “духовним горостасима”. Зар су многи црквени сабори на којима су учествовали и св. Сава и други српски светитељи мањи од данашњег скупа?

На крају, додајмо да сваки брак, па и римокатолика и “православних” екумениста мора да се заснива на пожртвованој љубави. Ипак, “дивљи” бракови се заснивају на прељуби. О томе говори и сам Хочевар, наводећи да ће тзв. православни јерарси напустити прославу Мале Госпојине (Пресвете Богородице) и доћи на стадион ФК Радничког да славе са представницима јеретичког Ватикана.

Новинар: С обзиром да је нама истог тог дана Литургија…

– Гледајте. Хвала Вам. Ми смо врло свесни да верници Православне Цркве тога дана славе Малу Госпојину али ми смо морали примити могућности његове еминенције господина кардинала и ми уважавамо чак ћемо и то рећи. Као што за нас, гледајте, није једноставно када ће ту бити сви патријарси је недеља. А за нас је недеља највећи празник и ја ћу морати, да тако кажем, оставити своју паству. Ево, звали су ме многи кардинали, ја сам их потакнуо да дођу. Они би требало бити сваки у својим црквама. Па ће доћи унаточ томе да су пре тога преузели на тај дан Господње своје обавезе. Доћи ће управо из љубави до источне цркве… – каже Хочевар.

А, једна црквена песма из Минеја, богослужбене књиге која се чита у свим православним црквама чита, каже:

Твојој икони, Дјево, ко се не поклања, и Сина и Бога Твојег вером чистом, сруши као безбожне, и гени предај. (Служба светом свештеномученику Вавили)

Погледајте, такође: ВАТИКАНСКИ МОДАЛИТЕТ ЗА УКЛАПАЊЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Припремила екипа Фб странице “Православље живот вечни”