Ружић ће предводити геј параду

pol-ruzic

Београд – Процене безбедности Параде поноса још нису направљене, али уколико скуп буде организован, држава ће учинити све да учесницима обезбеди мир и сигурност.

Ово су у четвртак о све актуелнијој теми одржавања шетње ЛГБТ особа рекли премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић. Одговор на питање да ли ће скупа хомосексуалаца бити 28. септембра, председник Владе и први човек МУП у четвртак – није имао.

„Безбедносне процене за одржавање Параде поноса још нису направљене“, децидиран је Дачић.

„Полиција мора да функционише као систем јер Србију очекују бројни изазови, између осталог и најављено одржавање Параде поноса.“

Вицепремијер Вучић је, међутим, нагласио да он лично неће учествовати у „Прајду“, али да то не значи да неће дати све од себе да парада буде организована у складу са Уставом и законима.

„Нема нимало простора за сумњу у спремност државе да осигура и дозволи поштовање свих права припадницима било које мањинске групе у Србији“, казао је Вучић.

„За само одржавање „Прајда“ још нису урађене све безбедносне процене, а то је посао министра унутрашњих послова и премијера. Уколико процене буду дошле и на сто Бироа за националну безбедност, ово тело ће донети свој суд.“

Вуцепремијер је рекао и да је задовољан што ће, уколико „Прајд“ буде одржан, у њему учествовати преговарач са ЕУ Тања Мишчевић и министар Бранко Ружић.

„Задовољан сам што смо, пре свега захваљујући одлуци СНС, тако важне и добре људе успели да уведемо у Владу, који су одмах најавили да ће да присуствују Паради“, подсетио је Вучић после састанка са известиоцем Европског парламента Јелком Кацином.

„Ту говорим о Тањи Мишчевић, Бранку Ружићу. Али, ја нећу да будем лицемер и нећу да једно говорим у домаћој јавности, а друго другима. Нећу да учествујем.“

Известилац ЕП за Србију Јелко Кацин рекао је да је Србија направила велики искорак кад је реч о правима сексуалних мањина.

„Последње поруке говоре не само о српској политичкој елити и владајућој коалицији, него о свеукупном сазревању српског друштва“, казао је Кацин.

„Када је реч о мањинским правима и сексуалним мањинама, направљен је толики искорак да данас можемо без проблема и мирно расправљати о ЛГБТ популацији и „Прајду“.“

Новости