Путин: У Саудијској Арабији нема демократије, међутим њу нико не намерава да бомбардује

putin1

Москва — Владимир Путин оценио да понашање Сирије „улива поверење“ да ће поштовати обавезе при стављању под међународну контролу и уништавању хемијског арсенала.

„Не могу да гарантујем сто одсто да ћемо успети да (руско-амерички план о уништењу сиријском хемијског оружја) спроведемо у року, али све што смо видели последњих дана улива поверење да је то могуће и да ће тако и бити“, рекао је руски председник после једног састанка у Вајдају, на северозападу Русије.

„Да ли ће бити доведено до краја, не могу да кажем, али оно што видимо даје веру“, рекао је руски председник а преноси Итар-Тасс.

„У овом тренутку, изгледа да се сви у потпуности слажу са нашим предлогом и да су спремни да раде према плану договореном у УН“, додао је он.

„Сирија је најавила да је спремна да се прикључи и већ се сматра потписницом међународне конвенције о забрани хемијског оружја“, рекао је Путин, додавши да су „то конкретни кораци“.

Путин је нагласио да Русија има све основе да претпоставља да је примена хемијског оружја у Сирији била вешта и паметна провокација.

„Међутим, по техници изводјења и примитивна – узето је старинско пуњење совјетске производње, који је из наоружања сиријске војске повучен одавно. Најважније да је тамо писало да је направљено у ШСР-у“, рекао је Путин, постављајући питање зашто ранији случајеви употребе хемијског оружја нису истражени.

Према његовим речима, за сада је нејасно ко је применио хемијско оружје.

„Све време говоримо о одговорности владе председника Сирије Башара ел-Асада. А шта ако је хемијско оружје употребила опозиција. Нико не говори шта ћемо тада учинити са опозицијом“, рекао је Путин.

Према његовим речима, уколико се утврди ко је одговоран, Русија заједно и солидарно са осталима треба да у Савету безбедности одреди „степен одговорности оних који су извршили тај злочин“.

Путин је, истовремено, истакао да претња применом силе није решење за сва медјународна питања. „Заборављамо суштину питања, то није у оквирима медјународног права. То питање треба да се разматра у СБ УН“.

Руски председник је нагласио да сви учесници решавања ситуације у Сирији имају иста права и обавезе и рекао да му је драго што се његова позиција о решавању ситуације подударила са позицијом америчког председника Барака Обаме.

Медјутим, Путин се није сложио да је предлог Москве о предаји под медјународну контролу сиријског оружја омогућило Обами да одустане од напада на Сирију и „сачува образ“.

„Путин је подсетио да су на америчку иницијативу у темељне документе УН унете одредбе по којима се питања рата и мира доносе само једногласно и додао да би светски поредак и значај УН и СБ УН био сведен на нулу када би нека земља која се осећа несавладивом почела да напада кога год жели.

Руски председник је подржаио бившег министра одбране Немачке Фолкера Ријеа да су недопустиви злочини лидера држава против сопственог народа, али и да не треба дозволити државама да нападају друге као што је то био случај 1920-их.

Путин је изразио и револт због тога што западне земље не знају одговор на питање шта да се ради ако власт у Сирији после њиховог мешања узму екстремисти.

„Наравно, не можемо мирно да гледамо на масовна убиства, али ако покушавамо да се умешамо у интересу једне стране, неће бити равнотеже“, рекао је Путин, објашњавајући да због тога Русија жели да успостави конструктиван дијалог са САД.

Путину је, притом, до сада нејасно зашто је потребно „казнити зло“ у Сирији.

„А шта је тамо зло. То што је породица председника Асада 40 година на власти. То није зло. Нема демократије. По схватању америчког естаблишмента – нема… Кажу да је нема ни у Саудијској Арабији и с тим је тешко не сложити се. Медјутим, њу нико не намерава да бомбардује“,казао је Путин, подсећајући и на интервенцију у Либији, где су се такодје „борили за демократију“.

„Где је та демократија. Сви ратују против свих, убијен је амерички амбасадор“, рекао је председник Русије, наглашавајући да би примена силе против Сирије био ударац на светски поредак а не на ту земљу.

Бета / Танјуг