СПЦ нема ништа против да и Католичка верска организација прослави Милански едикт у Нишу

Patrijarh-Irinej 1

БЕОГРАД – Његова светост патријарх српски Иринеј је рекао да Српска православна црква /СПЦ/ нема ништа против намјере Католичке цркве да посебном литургијом, 21. септембра, прослави у Нишу јубилеј Миланског едикта.

„Православна црква организује прославу јубилеја 6. октобра, а католици хоће исто да обележе, јер је везано за време Ромеја и Рима. Из неког разлога су нашли за сходно да обележе посебно на свој начин. Ми немамо ништа против, то је ствар њихова. Ја то поштујем и поздрављам“, рекао је патријарх новинарима.

Када је ријеч о обиљежавању 17 вијекова Миланског едикта у Нишу, који организује СПЦ, партијарх Иринеј наводи да ће на ту духовну прославу доћи готово сви православни патријарси у свијету, осим партијарха антиохијског из Сирије, због тамошњих прилика.

На питање која ће порука бити послата са скупа 6. октобра, патријарх је рекао да ће се она чути тога дана.

У Нишу ће 20. и 21. септембра, прије него што се окупе православни патријарси и епископи, Католичка црква прославити јубилеј Миланског едикта регионалним ходочашћем.

Раније је надбискуп београдски Станислав Хочевар рекао да је Свети синод СПЦ понудио да и једни и други у Нишу славе литургију па ће тако католици, прије него се у Нишу окупе православни патријарси и епископи, прославити овај јубилеј регионалним ходочашћем 20. и 21. септембра под геслом „За слободу ослобођени“.

У Србију вечерас стиже папски изасланик кардинала Ангело Скола, кога ће сутра примити предсједник Србије Томислав Николић.

Срна / СРБИ НА ОКУП