Како против камена у бубрегу?

kamen-u-bubregu

Камен у бубрегу је веома често обољење, које погађа 10 процената мушке и 3 процента женске популације.

Бубрези су органи који невероватно напорно раде како би уклонили непотребне отпадне материје и течност из крви. Бубрежни каменац су опструкције које могу да проузрокују запаљење и оштећење тако што ометају мокрење. Могу да буду изузетно болни, а успешних медицинских третмана је врло мало. Када је реч о бубрежним каменцима, превентивним деловањем може врло много да се постигне.

Минерали и њихов утицај на настајање каменца

Калцијум – Каменци у бубрегу састављени су од две основне супстанце, калцијума и оксалата, хемикалија које су нађене и у биљкама и које се везују са минералима као што је калцијум. Велика количина оксалата налази се у намирницама као што су разне врсте цвекле, затим јагоде, чоколада, коштуњави плодови и чај. Годинама су лекари саветовали пацијентима са каменом у бубрегу да озбиљно смање уношење калцијума, као и да ограниче конзумирање намирница са високим садржајем оксалата. То има смисла, будући да су те две супстанце основни састојци бубрежних каменаца. Међутим, једним испитивањем, које је недавно рађено у Здравственој Школи на Харварду, утврђено је да је барем половина овог савета погрешна. Истраживачи су подвргли проучавању начин исхране више од педесет хиљада средовечних мушкараца. На њихово велико изненађење, вероватноћа за стварање бубрежних каменаца који садрже калцијум, била је за 34 процента мања код оних који су конзумирали много намирница богатих калцијумом него код оних чија је исхрана била сиромашна овим минералом. Другим речима, насупрот популарном уверењу, исхрана богата калцијумом изгледа да штити од стварања каменаца!

Како је било могуће да теорија која се тако дуго одржала буде толико погрешна? Ево једног вероватног објашњења. У стварности, изгледа да је вишак оксалата, а не вишак калцијума, главни кривац. Као што смо раније напоменули, оксалат се везује са калцијумом, али, што се дешава онда када нема довољно калцијума за који би оксалат могао да се веже? Под нормалним околностима, оксалат би требало да се веже с калцијумом и апсорбира у цревни тракт. Међутим, када нема довољно калцијума, оксалат се излучује кроз уринарни тракт, што значи да мора да прође кроз бубреге, где може да формира те мучне каменце.

Ово, пак, води ка следећем питању: има ли сврхе рестрикција оксалата у вашој исхрани? Стручњаци кажу да, ако сте склони формирању каменаца у бубрегу, заиста нема смисла да се претрпавате намирницама које су богате оксалатима, али да њихово умерено конзумирање не би требало да вам нашкоди.

Калијум — Истим испитивањем којим је утврђено да калцијум заправо спречава стварање камена у бубрегу, откривена је још једна важна нова чињеница: мушкарци који једу максималне количине воћа и поврћа имају упола мање шанси за стварање камена у бубрегу у односу на мушкарце који не конзумирају баш нарочите количине ових намирница. Разлог? Истраживачи нагађају да други важан минерал, калијум, којег у изобиљу има у воћу и поврћу, такође може да помогне у превенцији формирања бубрежног камена.

Магнезијум – Овај минерал може да помогне да се каменци мањег обима разложе пре него што се претворе у велики проблем.

Народни Лек