Кацина прогласити „персоном нон грата“ у Србији

DSS1

НОВИ САД – Председник Градског одбора ДС С у Новом Саду Борко Илић сматра да би известиоца Европског парламента Јелка Кацина требало прогласити „персоном нон грата“ у Србији због изјаве о Војводини.

Илић је новинарима рекао да недавном изјавом да је тренутак за отварање питања уставног и законског уређења аутономије Војводине Кацин по ко зна који пут изашао из оквира дипломатије.
„Кацин константно излази из оквира дипломатије и подрива уставни поредак Републике Србије. Наши државни органи требало би од Европског парламента, који је и именовао Кацина, да захтевају да он буде повучен“, рекао је Илић.

Илић, који је и заменик градоначелника Новог Сада, обилазио је радове на завршетку изградње дечјег вртића у Радничкој улици.

Кацин је оценио у уторак да је, имајући у виду предстојеће преговоре о чланству Србије у ЕУ, ово „прави тренутак за отварање питања уставног и законског уређења аутономије Војводине“, које је по њему „нејасно“.
„Тренутни оквир аутономије је неизвестан и нејасан што спречава Војводину, а самим тим и Србију да развија своје капацитете. Ово је нарочито важно у светлу искоришћавања претприступних, а потом и кохезионих фондова ЕУ који могу искористити само аутономне јединице, као што је Војводина,“ рекао је Кацин на панелу „Војводина: Изазови на путу демократске консолидације“ у Европском парламенту.

ТАНЈУГ