Хочевар се оградио од бахатог нишког фратра

fra-prevara

Фратар Нико Јосић, који се свакодневно смеши са малих екрана Нишлијама, човек који је постављен да организује прославу Миланског едикта, осим шарма зна да буде и веома бахат. Доносимо два текста о овом ватиканском прозелити који га не приказују онаквим каквим га виђамо на малим екранима. Очигледно је да маркетинг наследника фра Срећка Перића, злочинца из Другог светског рата, није очарао баш све Србе.

АЛО: Жупник прегазио ногу чувару гробља

Службеник ЈКП „Медијана“, запослен на Новом нишком гробљу, прошао је у суботу с лакшом повредом када му је, како сазнајемо, изнервирани жупник католичке цркве фра Нико Јосић аутомобилом прешао преко ноге.

Инцидент се догодио на гробљу на дан православних Задушница и католичког Дана свих светих. Жупник је намеравао да својим аутомобилом уђе на гробље, али пошто је чувар одбио да га пропусти, свештеник је, по свему судећи, дао гас, прошао кроз капију, а раднику је точком прешао преко стопала.

Мирослав Петковић, директор сектора за погребне услуге ЈКП „Медијана“, каже да је радницима на капији забрањено да, изузев погребних, возила Хитне помоћи и ватрогасаца, пропусте било чији аутомобил на гробље, а да је фра Јосић управо на томе инсистирао.

– Жупнику је било понуђено да га до гробног места превезе наш службени аутомобил, који је тада био на капији. Али, он је одбио и рекао: „Ви то ваше свећенике превозите“, каже Петковић.

Фра Нико Јосић није желео ни да потврди ни да демантује ове наводе. Ипак, у неформалном разговору каже да је на гробљу био службено, да је био у одори и да је, наглашава, представљао институцију.

niski-svec1– Немам никакав коментар ни ја ни Католичка црква. Ја само кажем да је једини смисао изласка на гроб на Дан свих светих ако опело служи свећеник – каже жупник Јосић.

Полиција је потврдила да је интервенисала, али и да засад није поднета било каква пријава.

Још се обављају разговори са особама који су биле присутне – потврђено је за „Ало!“ у нишкој полицији.

Фб страница Истина је само једна – владика Артемије, октобар 2010: Ко је Нико Јосић фратар и „душебрижник“ римокатолика у Нишу?

 Што се тиче римокатоличке заједнице у Нишу она постоји тек нешто више од једнога века. Углавном се састоји од људи који су трбухом за крухом „залутали“ у овај скоро 100% православни град.

Међутим, нагли преокрет се дешава године 1983. Надбискуп београдски Алојзије Турк тада пише фрањевачкој провинцији „Босна Сребрена“ у Сарајеву: „Хитно је потребно пронаћи способне и апостилски горљива, са ЕКУМЕНСКИМ ДИМЕНЗИЈАМА, два свећеника за нашу НАЈВАЖНИЈУ ЖУПУ у унутрашњости у Нишу…Молим Вас…прискочите у помоћ, барем за коју годину…!“ „Жупа је преузета „ad experimentum” до даљега.“

2007. постављен је за жупника (пароха) цркве Пресветог срца Исусовог фра Нико Јосић. „Интронизацију“ (како је он сам назива) обавио је београдски надбискуп Станислав Хочевар. Његова „парохија“ садржи читаву југоисточну Србију од Алексинца па до граница са Бугарском, Вардарском Македонијом и до административне црте са КиМ. Укупно, на том простору има „Гинисових“ око 700 римокатолика.

Фра Нико је бивши професор римокатоличког сјеменишта у Високом (БиХ). Поставља се питање: зашто би толико важна била парохија у Нишу, да се у њу постави „апостолски горљив човек са екуменским димензијама“ (како то егзалтирано представља надбискуп Алојзије Турк), када има тако мало верника. Одговор ћемо наћи у понашању господина професора фра Ника Јосића. Човек образован, шаљив, друштвен, није дошао у Ниш нити да гледа лепе Нишлијке како то на свом ФБ представља нити да тренира џудо, нити је пак дошао због групице римокатолика  у југоисточној Србији. Дошао је ношен са римокатоличким вековним сном – ДА ПОКРСТИ православне у своју „једино исправну веру“. Методи су се у историји разликовали али циљ је исти. Фра Нико нема скрупула. Он кад треба зна да обуче и кимоно и хабит али и православне одежде. Ко’ вели ако не могу кроз врата проћи ћу на друго место до срдаца добрих ми Нишлија. Ту се нашао и еп. Иринеј који је се за време свог бављења у Нишу сусретао са многим финансијским проблемима у својој материјално осиромашеној а жељној нових цркава епархији. Једна од потреба је била и обновити запаљену Саборну цркву у Нишу и ту је неки евро „екуменске браће“ био више него потребан. А Нико ко’ нико, он има везе и у самом „Вечном граду“ Риму.

“Све остало је музика…”

Осим изреченог у ова два текста фра Јосић је шире познат и по изјави да ће у Нишу доћи на прославу Миланског Едикта 100.000 римокатолика. Оволико манифестаната који би својим екуменистичким прозелитизмом представљали нове крсташе против православних Срба, Ватикан није успео да скупи, те је на последњој конференцији за штампу, у понедељак 16.09.2013., Станислав Хочевар изјавио:

Гледајте, пре свега сте помно пратили да је организатор у име читаве бискупске конференције београдски надбискуп и он обавезно одговара за све податке. Никада са моје стране , нити са стране организатора није било то казано… Можда, али ја сам баш испитивао, нико није казао.

Ипак, Нико је казао:

nicki

Припремила екипа Фб странице “Православље живот вечни”