Намере запада су да настави дезинтеграцију Србије

BRISEL-EU

АНДРЕАС ЦОБЕЛ (Немачка): Инсистирање на Косову као делу Србије дестабилизовало би Србију, и онда би могло да буде отворено питање Војводине.

МАЈКЛ ДЕВЕНПОРТ (Британија): Убеђен сам да је потребна стратегија за Санџак која би обухватила не само политичке елементе.

ВОЛФРАМ МАС (Немачка): Ванредни избори би омели европске интеграције и у интересу је Србије да их одложи што је могуће више.

МЕРИ ВОРЛИК (Америка): Српски лидери су разумели важност одржавања добрих односа са суседима, укључујући Косово.

АЛЕКСАНДАР КОНУЗИН (Русија): Имамо исте интересе и бранићемо вашу земљу, упркос интересима неких Срба да се ваша земље стави под страну контролу.

ОЦЕНОМ да је баш сада прави тренутак да се „отвори питање уставног и законског уређења аутономије Војводине“ Јелко Кацин се грубо и недипломатски умешао у унутрашње ствари Србије. Али, истовремено је и открио да се у „западним кухињама“ и те како разматра положај северне српске покрајине.

Осим поруке саветника председника републике Оливера Антића, који је Кацинову изјаву назвао „скандалозном“, државни врх није званично реаговао на „тест“ известиоца европског парламента.

Министар правде Никола Селаковић чак је Кацинове предлоге превео на дневнополитички терен:

– У овом тренутку било би упутно размишљати о изборима у Војводини, а онда разговарати о свему осталом, па и о уставном положају Покрајине.

А према мишљењу председника Скупштинског одбора за уставна питања Владимира Цвијана – питање аутономије Војводине уопште не постоји:

– Положај Војводине у оквиру Србије је прецизно регулисан Уставом. Убеђен сам да у вези са тим не постоји ништа спорно. Као политичар могу да кажем да Кацинова изјава представља мешање у унутрашње ствари Србије.

Професор Факултета политичких наука Предраг Симић оцењује за „Новости“ да је Кацинова изјава, очигледно, „пробни балон“ овдашњег расположења:

– Такви тестови увек почињу бомбастичним изјавама које никога у ЕУ не обавезују. Па ако прођу без реакције, исти захтеви се понављају, само са озбиљнијих адреса. Нормално би било рећи да је ово запрепашћујућа изјава, али са друге стране, сличне поруке слушамо већ двадесет година. Војводина ће свакако бити тема на коју ћемо наићи на европском путу, ако завршимо Косово, јер је она важна за земље средње Европе које гравитирају ка Немачкој.

Кацинова изјава о Војводини отворила је полемике о граници коју страни политичари или акредитоване дипломате не би требало да прелазе. Иван Вујачић, некадашњи амбасадор у Вашингтону, каже за „Новости“:

– Једно је шта говоре представници неке државе и дипломатски кор, а друго је када нешто чујемо од парламентараца или, рецимо, конгресмена у САД. Ови други себи дају далеко већу слободу. У том смислу треба посматрати и Кацинову изјаву.

Напредни клуб Чедомира Антића затражио је да на словеначког политичара српске власти примене мере бојкота, које су пре шест година прекратиле мандат немачком амбасадору Андреасу Цобелу:

– Цобел је тада на затвореном предавању најавио разбијање Србије. Кацин о својим намерама, мржњи и предрасудама углавном говори јавно. Ако је ЕУ искрена и добронамерна према Србији, њен известилац свакако не мора већ толико година да буде бивши ратни министар Републике Словеније. Годинама указујемо на настојања да АП Војводина у процесу укључивања у ЕУ буде даље осамостаљена од остатка Србије и коначно претворена у независну државу.

НОВОСТИ