Захтеви особа са поремећајем сексуалне преференције властима у Србији

organizatori parade srama

Имајући у виду систематску дискриминацију припадника ЛГБТ заједнице која доводи до тога да је то једина мањинска група којој се прети физичком елиминацијом због јавног испољавања свог постојања и идентитета, Београд Прајд 2013 захтева од представника власти у Србији да у најкраћем периоду предузму следеће конкретне мере:

  • У оквиру полицијске управе у сваком од 24 града у Србији успоставити контакт особу за ЛГБТ заједницу која ће бити обучена за рад на проблемима са којима се заједница сусреће

Сем у Београду и Новом Саду где постоје помаци у сарадњи између представника полиције и ЛГБТ заједнице, у другим градовима Србије постоји неразумевање или отворено непријатељство према припадницима ЛГБТ заједнице. Одређивање контакт особе у сваком граду (према Закону о територијалној организацији, Србија има 24 града) постојао би адекватан канал комуникације за случајеве насиља и претњи.

  • Покретање јавне расправе о законским предлозима од интереса за ЛГБТ заједницу и хитно усвајање нових закона око којих не постоји спор у јавности (нпр. Закон о признавању правних последица промене пола)

Поред Закона о забрани дискриминације, Србија има још неколико закона који изричито забрањују дискриминацију по основу сексуалне оријентације (Закон о радиодифузији, Закон о јавном информисању, Закон о високом образовању). Међутим, од 2009. године ниједан нови закон није допринео унапређењу положаја ЛГБТ особа, а тек крајем 2012. године у Кривични законик је уведена категорија злочина из мржње. Истовремено, нису усвојени ни закони који су од великог значаја а око којих не постоји спор у јавности нпр. Закон о признавању правних последица промене пола, а које су израдиле ЛГБТ организације заједно са експертима Центра за унапређивање правних студија.

  • Процесуирање свих због чијих је претњи и припреме насиља забрањен Београд Прајд 2011. и 2012.

Савет за националну безбедност Србије је због припрема великих нереда од стране екстремиста одлучио да забрани све јавне скупове 2. и 3. октобра 2011. године иако је циљ забране био Београд Прајд. Слично се десило и 2012. године, на основу решења донетог 3.октобра 2012. године. Иако су у оба случаја јавно саопштени детаљи нереда који се спремају, а за које је полиција сазнала, нико није приведен нити је покренут неки судски поступак. Очекујемо да се закон примени према онима који су припремали масовне нереде.

  • Објавити безбедоносне процене за све године када је Прајд забрањен (2009, 2011 и 2012)

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности донео је 9. септембра 2013. године решење којим је поништио одлуку МУП-а да не достави безбедоносну процену (из 2011. године) организаторима Београд Прајда. Повереник је у својој одлуци нагласио да не постоје разлозио да овај документи носи ознаку “строго поверљиво”. Захтевамо да МУП учини јавним све безбедоносне процене и обавестити јавност ко су особе и групе које су припремале нереде.

  • Усвајање Националне стратегије против насиља и Плана акције који ће садржати делове који се односе на сузбијање посебних облика насиља којима су изложени припадници ЛГБТ заједнице или они за које нападачи верују да припадају ЛГБТ заједници

Иако је у оквиру Министарства рада, запошљавања и спољне политике, у октобру 2005. године сачињен Полазни оквир за Националну Стратегију против насиља, он препознаје посебне видове насиља којима су изложени припадници ЛГБТ заједнице. Поред усвајања стратегије која ће у потпуности препознати систематско насиље према ЛГБТ заједници, захтевамо израду јасног Плана акције у коме ће се јасно одредити задаци државних органа у сузбијању насиља над свим грађанима Србије. Посебан део се мора односити на мере које ће се предузети како би се смањило насиље према припадницима ЛГБТ заједнице и то посебно према ЛГБТ бранитељима људских права, онима који организују и учествују у јавним догађајима ЛГБТ заједнице, као и посебне мере у случајевима масовних позива на насиље путем интернета.

  • Усвајање Декларације против хомофобије у Скупштини Србије

Усвајањем Декларације против хомофобије у Скупштини Србије, показаће се да у Србији постоји истинска воља за унапређење положаја ЛГБТ заједнице. Истовремено, Парламент ће својим ауторитетом обавезати извршну власт на даље практичне кораке. Декларација се мора базирати на Принципима из Џогџакарте (Тхе Yогyакарта Принциплес он тхе Апплицатион оф Интернатионал Хуман Ригхтс Лаw ин релатион то Сеxуал Ориентатион анд Гендер Идентитy) које је Србија прихватила.

  • Сарадња државних органа и њихова отвореност за обуке које се тичу људских права ЛГБТ заједнице

Иако постоје примери добре праксе, државни органи су и даље често затворени према обукама и тренинзима које организују ЛГБТ организације. Ово посебно важи за полицију и правосуђе. Отвореност свих државних органа за тренинге и обуке је један од кључних предуслова за побољшање положаја ЛГБТ популације у дужем временском периоду.

  • Отварање дебате о новим законским предлозима који долазе из ЛГБТ организација без обзира да ли за њих постоји подршка јавности

Током 2013. представницима државних органа и јавности је представљен модел Закона о истополним заједницама које су израдили “Лабрис” и Центар за унапређивање правних студија. Званично представљање закона је после притиска у јавности одложено, а до данашњег дана није ни одржано.

  • Успостављање механизма за сарадњу ЛГБТ заједнице и Парламента

Као и случају сарадње полиције и ЛГБТ заједнице, Парада поноса Београд сматра да сарадња Парламента и ЛГБТ заједнице мора бити перманента и свеобухватна. Због тога је битно успоставити механизам који ће испуњавати ове услове, а до правог модела се може доћи дијалогом за који већ постоје иницијативе.

НСПМ