Многи у Србији ће бити изненађени захтевима Брисела у вези са Војводином

predrag simic

Професор Факултета политичких наука /ФПН/ у Београду Предраг Симић оцијенио је у изјави за Срну да ће у Србији многи бити изненађени захтјевима из Брисела у вези с Војводином.

„Основа ће бити Устав из 1974. године, али не треба искључити да се могу појавити и неки други захтеви“, рекао је Симић поводом изјаве извјестиоца Европског парламента Јелка Кацина да је сада тренутак за отварање питања уставног и законског уређења аутономије Војводине.

Симић, који је и стручњак за међународне односе, сматра  да Кацинова изјава није изненађење  и да је „једино неочекивано то што се отвара питање Војводине, а не дејтонске БиХ, јер се очекивао други редослијед“.

Он је оцијенио да постоји још један „каталог питања“ која ће се прије или касније отварати у току преговора Србије са ЕУ о чланству.

„У крајњој линији, мислим и да недавна одлука Европског парламента о механизму за поновно враћање белог шенгена, заправо, треба само да послужи као инструмент притиска на Београд не би ли лакше прихватио захтеве ЕУ који ће долазити“, рекао је Симић.

Извјестилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин рекао је јуче да ће Србија у процесу преговарања са ЕУ морати да ријеши бројна питања у вези с аутономијом Војводине.

„Прије свега, ради се о увођењу адекватног степена аутономије Војводине, јер она не води у дезинтеграцију, него јача државу, потом промјени Устава Србије, доношењу закона о финансирању, као и о улагањима у образовни систем и културу“, рекао је Кацин у Бриселу на конференцији под називом „Војводина – Изазови демократске консолидације аутономије“.

Истинито