Дачић: Тачи није никаква аждаја, а небеска Србија је мит приземних Срба

dacic izdajnik i zlocinac taci

Премијер Ивица Дачић изјавио је да је једини начин да људи у Србији живе боље да „Србија буде у Европи, а Европа у Србији“.

„Увести Србију у Европу, и Европу у Србију, знао сам, био је једини начин да људи у мојој земљи живе, како ми то у Србији кажемо, ‘као сав нормалан свет’ „, написао је Дачић у ауторском тексту који је данас објављен у лондонском „Фајненшел тајмсу“.

Он је навео да жели да Србија буде нормална, пристојна, уређена, стабилна, богата.

„Србија у Европи, и Европа, њене вредности, њена правила и систем – у сваком српском селу“, а то, како пише, жели и вицепремијер Александар Вучић. Њихов план је, „под један“, европска интеграција, али, уз то, за Србију и тежак услов – нормализација односа с отцепљеним Косовом, навео је Дачић.

„Србију, чија већина становништва и до јуче сањала о ‘небеском царству’ и за које је Косово срце тог мита, требало је, веома брзо, спустити на земљу“, написао је Дачић.

„Било је потребно народу који је живео у миту, показати да (премијер самопрокламованог Косова) Хашим Тачи није никаква апокалиптична ‘аждаја, стара змија’ (Откровење 12:9), која је насрнула на наше небеско царство, већ обичан, овоземаљски човек, противник, али не митски, него политички, са којим се може, и мора разговарати“, указао је Дачић.

Премијер истиче да је Тачијем имао више од 10 састанака, а ниједан озбиљан глас се против тога није дигао у Србији. Тако је „први – од многобројних српских судбинских печата – отворен и ништа страшно се није догодило. Осим што је пао још један стари зид. И могли смо да видимо, у даљини, Европу. Европу, која је, због свега што смо урадили, почела да нам верује. И да нас прихвата као озбиљне партнере“, написао је Дачић.

Сада треба да „тај европски хоризонт постане део нашег, српског“, а „да бисмо то урадили, овде, у новој, земаљској Србији, морамо да се посветимо оним суштинским, животним питањима. Економија је, од њих, број један“.

„Управо је економија била и основни разлог због којег смо ушли у процес реконструкције владе“, пише у чланку. Привреду и државне финансије Србије треба извести на пут дугорочне одрживости, а држава мора бити гарант функционисања тржишног система, а не инструмент искривљене социјалне политике и главни актер на тржишту.

„Треба нам производња, иновације, конкурентност, извоз, раст запошљавања. Треба нам, и већ смо је увели, нулта толеранција према корупцији, непоштовању закона и криминалу у привреди. Треба нам што више страних инвестиција и професионални менаџмент“, написао је Дачић.

Србији је потребна и „смислена регулатива – прописи који имају смисла и који се могу применити“, пише Дачић. „Читав сет закона (о изградњи, приватизацији, раду), мењамо како бисмо бизнису направили повољан амбијент. Покренули смо агресивну гиљотину прописа и, где год смо то могли, увели електронску управу“. Дачић је најавио и реформе пензијског осигурања, јавне управе и јавног сектора, да прави планове за наредних пет и десет година.

„И, најважније, све то смо већ почели да радимо. И, још важније, наши европски партнери су и у томе препознали наше добре намере, одлучност и чврстину у жељи да од Србије направимо праву европску земљу“, написао је Дачић.

Наводећи да Србију до краја ове године чека прва статусна конференција, којом ће, и званично, почети преговори о уласку Србије у ЕУ, Дачић је рекао да ипак они који воде Владу, нису задовољни свим учињеним.

„Пошто напредак не доживљавам као ‘пуко поправљање прошлости, већ као непрекидно кретање у будућност’, уопште немам намеру да се, и на трен, заустављам. Не смем да се заустављам, јер је Србији потребно то ‘непрестано кретање’. Потребна јој је будућност“, написао је Дачић у ауторском за данашње издање лондонског „Фајненшел тајмса“.

Бета