КиМ: На изборе само ако их распише Србија

skupstina-ap-kim-zvecan

Скупштина Косова коју су основали одборници са севера одлучила је данас да оснује антиизборни штаб и позвала грађане да бојкотују локалне изборе које је за 3. новембар расписала председница Косова Атифете Јахјага.

На скупштини је за 25. септембар најављен митинг против избора у северној Косовској Митровици.

„Позивамо грађане на бојкот избора да би избегли да у историји будемо записани као издајници и избегли одговорност коју нам припремају они који су потписали Бриселски споразум за предају Косова, његово одвајање од Србије и стварање нове албанске независне државе на територији Србије“, један је од закључака који су одборници
једногласно усвојили.

Они су затражили од министра Владе Србије задуженог за Косово и Метохију Александра Вулина да поднесе оставку због, како су навели, „противуставног и противзаконитог понашања лажи, превара, медијске блокаде и обмана којима је изложио српски народ на Косову“ и да тако да свој допринос стабилизацији стања на терену.

Председник скупштине Славко Стевановић рекао је да ће Срби изаћи на изборе, али на оне које распише председник Скупштине Србије, и истакао да на такав став „обавезује воља грађана исказана на референдуму 2012. године“.

„Зар да изађемо на изборе у држави одакле су наши суграђани протерани, где су запаљене наше светиње и домови, побијене на хиљаде наших суграђана и где су нам угрожена сва права, па и право на живот“, рекао је Стевановић.

Посланик у Скупштини Србије Марко Јакшић рекао је да народ мора да каже да се не слаже с локалним изборима чији је циљ да, како је рекао, „одувају државу Србију“ са Косова. Јакшић је упозорио да ће „власт водити прљаву кампању“ и оценио да ће, ако грађани изађу на изборе, без посла остати између 10.000 и 12.000 грађана.

Смењени председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић рекао је да се заузео за антикампању која би сваком Србину на северу Косова требало да предочи „погубне последице изласка на изборе 3. новембра“. Одборницима су подељени антиизборни материјал, плакати и налепнице на којима пише „нула процената Тачију, уцени и издаји, 100 посто бојкот“.

БЕТА