Особе са поремећајем сексуалне преференције захтевају од власти конкретне мере

gej parada dacic

БЕОГРАД – Организатори Београд прајда 2013 упутили су данас представницима власти захтев за предузимање конкретних мера међу којима је покретање јавне расправе о законским предлозима од интереса за ЛГБТ заједницу, одређивање контакт особе у полицијским управама у свим градовама за ту заједницу, процесуирање свих због чијих је претњи забрањен Београд Прајд 2011. и 2012. године.

У саопштењу „Београд Прајд 2013“ се наводи да сем у Београду и Новом Саду где постоје помаци у сарадњи између представника полиције и ЛГБТ заједнице, у другим градовима Србије постоји неразумевање или отворено непријатељство према припадницима ЛГБТ заједнице.

Одређивање контакт особе у сваком граду постојао би адекватан канал комуникације за случајеве насиља и претњи, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се тражи покретање јавне расправе о законским предлозима од интереса за ЛГБТ заједницу и хитно усвајање нових закона око којих не постоји спор у јавности, као што је на пример Закон о признавању правних последица промене пола.

Такође међу захтевима је и процесуирање свих због чијих је претњи и припреме насиља забрањен Београд Прајд 2011 и 2012 уз очекивање да се закон примени према онима који су припремали масовне нереде.

У захтевима је и усвајање Националне стратегије против насиља и Плана акције који ће садржати делове који се односе на сузбијање посебних облика насиља којима су изложени припадници ЛГБТ заједнице или они за које нападачи верују да припадају ЛГБТ заједници, као и Усвајање Декларације против хомофобије у Скупштини Србије.

Усвајањем Декларације против хомофобије у Скупштини Србије, показаће се да у Србији постоји истинска воља за унапређење положаја ЛГБТ заједнице. Истовремено, парламент ће својим ауторитетом обавезати извршну власт на даље практичне кораке, каже се у саопштењу.

Тражи се и успостављање механизма за сарадњу ЛГБТ заједнице и парламента Србије.

Сарадња државних органа и њихова отвореност за обуке које се тичу људских права ЛГБТ заједнице такође је један од приоритета „Београд Прајда“ , као што је и отварање дебате о новим законским предлозима који долазе из ЛГБТ организација без обзира да ли за њих постоји подршка јавности.

ТАНЈУГ