Ово је човек који је убио 12 људи у згради америчке морнарице

aleksis

Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) саопштио је синоћ да иза злочина у згради команде Морнарице у Вашингтону, у коме је страдало укупно 13 људи, укључујући и нападача, стоји само Арон Алексис (34), док је потрага за евентуалним помагачем завршена, пошто је установљено да је напад извео он сам.

Медији су претходно пренели изјаве полицијских званичника, да се, прво сумњало на још двојицу саучесника, а касније на једног, али је након прегледа камера за видео надзор постало јасно да је Алексис сам организовао напад.

Према првим информацијама медија, изгледа да се Алексис не повезује ни са једном терористичком организацијом, већ се наводи да је у питању особа која је патила од пост-трауматског синдрома и напада беса.

У нападу је страдало укупно 13 људи, а осам је рањено.

Ово је најтежи напад у САД од масакра у основној школи у Конектикату у децембру прошле године када је убијено 27 људи, од којих 20 деце.

ЕнБиСи Њуз телевизија је јавила касно синоћ да нико од 12 жртава које је Алексис убио није војно лице, већ цивили који су преко приватних фирми били ангажовани да раде у војној установи. Званичници нису саопштили имена настрадалих, јер још нису обавештене све породице, сем што су рекли да су жртве имале између 46 и 73 година.

Америчка Морнарица је синоћ саопштила да ће сви рањени, без обзира што нису војна лица, добити бесплатно лечење и медицинску негу у војној болници у Бетесди, у предграђу Вашингтона. Свима који су запослени у морнаричком центру и њиховим породицама биће понуђена и помоћ психолога и психијатра ако то затраже.

Будиста са нападима беса и полицијским досијеом

Према наводима телевизија у САД, Алексис је у последње време радио као компјутерски техничар за једну мању компанију коју је на одржавању рачунара у војној бази ангажовала компанија Хјулит Пакард.

Он је био војни резервиста у Морнарици од 2007. до јануара 2011. године, када је отпуштен из војске, али је, и поред тога, успео да прође „безбедносну проверу“ и добије картицу за улазак у команду када се запослио у фирми коју је, преко Хјулит Пакарда ангажовала америчка војска.

СиЕнЕн је јавио да је Алексис, пушку сачмарицу, коју је користио у нападу, купио легално у продавници у Вирџинији прошле недеље, док је аутоматску пушку и пиштољ Глок касније отео од двојице рањених полицајаца.

Медији пишу да је осумњичени живео у Њујорку и Тексасу, и да је раније имао проблема са законом, пошто је имао испаде са нападима беса. Он је недавно прешао у будистичку веру и боравио је у посети Тајланду, а пријатељи кажу да је себе сматрао Тајланђанином.

Међутим, пре преласка у будизам, пре три године, Алексис је био ухапшен 2010. године док је био у свом стану у Тексасу, зато што је пуцао кроз плафон и замало погодио човека који је живео на спрату изнад. Полицији је касније рекао да је у питању био несрећан случај.

То није био његов први случај коришћења оружја, пошто је 2004. године у Сијетлу пуцао у гуме једног возила грађевинског предузећа, пошто је у изјави полицији устврдио да су га радници исмевали, па је добио „напад беса“.

Сваки свој испад је правдао пост-трауматским синдромом, од кога је, наводно патио од 11. септембра 2001. године, када је помагао у чишћењу рушевина и спасавању повређених. Агенције преносе да су агенти ФБИ јуче разговарали са оцем нападача и да је он потврдио да је Алексис имао „проблеме са бесом“ од 2001. године.

Танјуг