ФАЦЕ ТВ: Карађорђе убијао цивиле као Младић! (ВИДЕО)

karadorde-petrovic

Бошњачки историчари тврде да је вожд у Сјеници убио 2.500 људи, док српски научници одбацују те тврдње као провокацију

БЕОГРАД – Побркани лончићи.
У документарцу „Зашто је Сјеница прва Сребреница“ сарајевске ТВ Фаце, аутора Сенада Хаџифејзовића, упоређују се Ратко Младић и Карађорђе и тврди да су обојица починили геноцид над Бошњацима.

Спорни филм

У осмоминутном филму постављеном 15. септембра на Јутјубу инсистира се на томе да је Ђорђе Петровић Карађорђе 1809. починио геноцид над Бошњацима у Сјеници на исти начин као генерал Ратко Младић у Сребреници. Обојица су, наводно, цивилима у опседнутим градовима обећали да ће их пустити да слободно напусте град, а онда ту реч прекршили и побили их, а да нису штедели ни жене ни децу. У филму се наводи и да су „светећи се Турцима, Карађорђе и Младић убијали Бошњаке“.

– Карађорђе се, кад је починио злочине над Бошњацима у Сјеници, позивао на мит, на освету Косова. Сећате се, Ратко Младић улази у Сребреницу и каже „И напокон, дошао је тренутак да се после буне против дахија Турцима осветимо на овом простору“ – тврди у документарцу проф. др Адмир Муратовић, директор Института за истраживање геноцида и злочина из Новог Пазара.

Низ провокација

Историчар Момчило Павловић каже да су ове тврдње још једна у „низу провокација дела исфрустриране бошњачке елите“.
– Бошњацима неће помоћи такве изјаве које свађају људе и превреднују историјске догађаје. Историјски догађај треба гледати у контексту времена и вредносног апарата који је важио у то време.

Карађорђе је водио рат против Турске и његов поход на Стари Влах је поход на турску војску, а не на становништво. Да ли су данашњи Бошњаци Турци? Ако се идентификују с Турцима, онда је то други проблем. Они покушавају да направе конструкцију да су Срби злочинци – каже Павловић.

Историчар Радош Љушић каже да Карађорђе није извршио никакав геноцид у Сјеници 1809:
– Не могу се упоређивати Сјеница и Сребреница. Карађорђе није починио геноцид.

Волео бих да нисам у праву

Да остаје при свему што је изјавио у документарцу, Адмир Муратовић је потврдио и за Курир.
– Ако је 2.500 људи убијено у Сјеници, то значи да је две трећине становништва страдало. Поступање пре тог догађаја и после њега исто је као у Сребреници. Највише бих волео да нисам у праву и да се то није догодило, али јесте – каже Муратовић.

КУРИР