Политика Србије према Косову је врло позитивна

Jan-Klif

Приштина – Шеф британске канцеларије на КиМ изјавио да Београд води “позитивну политику”, да су предстојећи локални избори на Косову важни и да листа Србије није противзаконита.

Јан Клиф је казао и да је политика званичног Београда врло позитивна и да је то можда изненађење јер „пре годину дана није мислио да ћемо са владом Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије бити сада овде где јесмо“.

Британски дипломата је, гостујући у програму митровичког Радија “Контакт плус”, истакао да је Београд донео храбре одлуке, да је интерес да Србија буде члан ЕУ, да је Београд данас много ближи Унији него што је то био пре две године и да је ближи од Косова.

„Политика Србије према Косову је позитивна, свесни смо да није могуће да Србија призна независност Косова, зато и имамо много тешких ствари због политике да је споразум статусно неутралан. Ја сам оптимиста да смо на добром путу,“- рекао је Клиф.

Он је казао да не зна каква ће излазност грађана бити на изборима 3. новембра, подсетивши да је много оних који се на северу Косова противе изборима и на поруке из Београда у вези са предстојећим изборима. „Порука из Београда је јасна – да су избори у интересу грађана а то је порука и из Велике Британије, чак и за оне који су против избора јер је боље да бирате вашег градоначелника и представнике. Бојкот води у ћорсокак и избори немају алтернативе,”- рекао је Клиф.

Британски дипломата је истакао да реч Србија у именима листа пријављеним за косовске изборе није противзаконита и да се ради о “политичком проблему” за неколико људи у Приштини јер то схватају као провокацију. Чини се да придев српски, српска иницијатива, није проблем. Најважније је да то буде решено да се кандидати појаве на листи, да дође до избора и надам се да проблем са листама неће утицати на излазност“, рекао је он.

Клиф је, осврћући се на спровођење бриселског споразума, истакао да имплементација иде мање више добро, додајући да је имплементација неколико детаља, из техничких разлога, компликована али да је реализација договореног на добром путу. “Мислим да је циљ Београда, Приштине и међународне заједнице да се спроведу кредибилни избори на северу Косова,”- нагласио је Клиф.

Осврћући се на проблеме у вези са имплементацијом договора о Закону о амнестији Клиф је казао да мисли да није у интересу „Владе Косова“ да одуговлачи са Законом о амнестији.

„Из искуства у Северној Ирској сматрам да Закон о амнестији мора да буде кредибилан, без тога неће бити интеграције, нпр. припадника МУП-а Србије у косовску полицију“, рекао је Клиф.

Он је нагласио да је Закон о амнестији на неки начин заштита за све људе на северу Косова и да ће морати да се нађе пут напред када је у питању Закон о амнестији.

Танјуг