Оливер Ивановић: Морам да носим пиштољ кроз кампању

pol-oliver-ivanovic

Влада Србије би морала много више да се укључи у кампању и поради на томе да локални избори на Космету, заказани за 3. новембар, протекну у фер атмосфери. Зар ја морам да носим пиштољ да бих се заштитио од напада? Ако власт не жели да се интензивније укључи у цео процес, не знам зашто су нас онда звали да идемо на изборе.

Ово у разговору за „Новости“ каже Оливер Ивановић, кандидат за градоначелника Косовске Митровице, чија је породица – супруга и двоипогодишње дете, нападнута пре неколико дана у породичном стану у северној Митровици. Налогодавци и извршиоци још нису откривени.

– Од МУП Србије очекујем да открије ко је напао моју породицу. Ово се мора брзо решити. Плашим се да ће, уколико се не буде знало ко је и зашто то учинио, Приштина цео догађај да злоупотреби и капитализује као доказ да на северу владају јавашлук и нестабилност. Такође, очекујем и појачано анагажовање ОЕБС. Напад је политички мотивисан, јер ја нисам ни у каквим пословима да бих због тога имао проблеме. Такође, не верујем да су ме напали Албанци – каже Ивановић.

Он истиче да га након немилог догађаја нико из врха власти није позвао:

– А требало је. Звали су само Вулин и Љајић. Други нису, а ја сам тај који је прихватио њихов позив за излазак на изборе и концепт куда држава треба да иде.

На северу се захуктава и кампања за бојкот избора. Колико она може да утиче на бираче?

– Много, поготово ако Србија буде немушта као до сада. Уколико Београд настави да се понаша овако, антикампања може имати већу тежину него позиви на излазак на изборе.

* Шта конкретно очекујете од власти У Београду?

– Њихове поруке о изласку на изборе су нејасне. Позивају на гласање, а на терену ништа не чине да излазност буде добра. Државне одлуке треба да се пренесу на терен. На пример, требало би неко да дође и каже шта ће бити са припадницима МУП. То је велика група која ишчекује да види шта ће се догодити њима. Министар здравља треба да дође и здравственим радницима пружи гаранције да неће остати на улици, министар рада и социјалне политике да каже каква је перспектива људи који примају новчане накнаде, а њих је више од 10.000… Међутим, представника државе нема да то објасне, а с друге стране, заговорници бојкота говоре народу да ће све изгубити уколико изађу на изборе.

* Колику излазност очекујете?

– Малу. Ако изађе 15 одсто грађана биће то велику успех.

* Постоји ли опасност да избори у случају мале излазности изгубе на легитимитету?

– Избори ће бити легални, а што се легитимитета тиче, то питање се овде не поставља. Оно може да „жуља“, али не много. Ако изађе 15 одсто грађана у Бриселу ће рећи – то је у реду, јер је толико људи заинтересовано, остали нису. Ко год буде изабран, питање његове легитимности ће се постављати само ако не уради ништа. А стање је овде толико лоше да је немогуће ништа не урадити. Ја сам себи, уколико будем изабран, дао рок од две године да нешто учиним за овај народ. Плашим се да ће након избора и Приштина, и Београд, и Брисел заборавити на нас. То је, с једне стране, добро, јер више неће бити притисака, али с друге је лоше, јер ће бити изгубљено било какво интересовање за нас – Београд већ иде путем ка ЕУ, Приштини ће бити важно да нема тензија на северу, а Брисел ће гледати да смањи број војника и тако умањи притисак на буџете земаља које те војнике шаљу, а који много коштају. Брисел, такође, мора да објасни и зашто је, и након толико година, потребан велики број војника да би се очувала стабилност. Због свега тога Европска унија инсистира на брзим решењима.

* Какав резултат очекујете да ће постићи ваша листа и ко ће однети победу у трци за градоначелника – ви или Крстимир Пантић, који је кандидат листе иза које стоји званични Београд?

– Одлучиће грађани. Ми смо без проблема нашли 19 најбољих кандидата за изборну листу, док друге листе имају проблема да попуне број кандидата.

БРЗОПЛЕТА ОДЛУКА О ИЗБАЦИВАЊУ РЕЧИ “СРБИЈА“ * ПОПШТО су носиоци листе „Грађанска иницијатива Србија“ одлучили да прихвате одлуку ЦИК и избаце реч Србија из назива, да ли ће и ваша листа „Србија, демократија, правда“ морати да поступи исто?
– Том брзоплетом одлуком наша листа доведена је у врло лош положај. Мораћемо да избацимо реч „Србија“, нема нам друге. Боље би било да су носиоци друге листе били у координацији са нама и било би много ефектније да смо се договорили, јер без нас не било избора међу Србима. Сви би нам дошли на ноге. Захтев да се избаци реч „Србија“ нема никакво утемељење. У сваком случају, и ми морамо да мењамо назив, а нови ћемо послати у законском року – данас током дана.

НОВОСТИ / СРБИ НА ОКУП