Смрдљива коприва

smrdljiva-koprivaСмрдљива је коприва добра лековита биљка која се не спомиње у књигама, па је позната не баш свима. У средњем веку често се користила под називом »жута мртва коприва«, јер јој је заиста слична. Почетком прошлога века чајеви од смрдљиве коприве успешно су се продавали као чудотворно увозно средство које је наводно лечило све болести. И данас наилазимо на многобројне сличне примере, кад људи увезеним биљкама приписују чудесну моћ. Многи често и не помишљају да и код нас расту бројне врло делотворне биљке које само треба правилно употребити.

ГАЛЕОПСИДИС ХЕРБА: Од јуна до септембра беремо цветајућу зелен са жутим цветовима. Сушимо је брзо и чувамо у затвореним посудама. Осушена биљка има карактеристичан балзамичан мирис и сланкаст, благо горак укус.

СТАНИШТЕ И РАСПРОСТРАЊЕНОСТ: Та једногодишња биљка расте на њивама, прокрченим местима и уз путеве.

СРОДНЕ ВРСТЕ: Бројне друге врсте смрдљиве коприве расту као врло раширен коров. Засада су доста неистражене, али их без устручавања можемо користити једнако као смрдљиву коприву.

САСТАВ И АКТИВНЕ СУПСТАНЦЕ: Биљка садржи етерично уље, нешто сапонина, тресловине, иридоиде, до 10 % минералних супстанци, пуно растворене силицијумске киселине, фитостероле, пектине и многе друге састојке.

ДЕЛОВАЊЕ И УПОТРЕБА: Већ је из броја састојака очигледно да је реч о важној лековитој биљци. Због велике количине силицијумске киселине, та биљка делује слично као и преслица. Излучивање течности преко бубрега (диуретично деловање) подстичу минералне супстанце и сапонини. Те активне супстанце побољшавају и излучивање слузи из плућа и бронхиола те искашљавање слузи (експекторанс). Због тресловина, смрдљива коприва делује као благи адстрингенс. Једнако као и преслица подстиче настанак белих крвних зрнаца и побољшава опште здравствено стање. Употребљавамо је код слабокрвности и болести крвних судова, али само као додатно средство. У хомеопатији се препоручује код обољења слезене. Врло успешно делује код хроничних катара и катара бронхиола, ослабелих плућа и код инфекцијских, грипозних болести.

ЧАЈ: Две чајне кашичице биљле прелијемо врућом водом и чај оставимо да покривен одстоји 10-15 минута. Заслађујемо га медом и пијемо по две до три шоље на дан, у мањим гутљајима. Узимамо га дуже време. Након шест недеља, направимо прекид (најмање две недеље), а чај након тога поново пијемо у облику терапије.

НЕЖЕЉЕНА ДЕЛОВАЊА: Код препоручене употребе нису уобичајена. Биљка је препоручљива за све који имају тегобе с плућима, но свакако под надзором лекара и искључиво као додатно средство.

Народни Лек