Крвопролиће у Ираку, у више експлозија страдале 53, рањено више од 120 особа

irak-napadi-eksplozije-1

Број погинулих у данашњем најновијем таласу напада побуњеника у Ираку, углавном у шиитским насељима у централним и источним регионима земље, порастао је на 53, а рањено је више од 120 особа.

Талас насиља је најновији у појачаном крвопролићу које погађа Ирак, најгорем од 2008. године, што изазива страховања да се Ирак враћа у верски рат из ранијих година.

За сада нико није преузео одговорност за те експлозије аутомобилских бомби, али такве организоване бомбашке нападе углавном изводи локално крило Ал Каиде, познато под називом Исламска држава Ирак, како би подрило поверење у шиитску ирачку владу.

Најсмртоноснији напади десили су се у граду Хилах, око 95 километара северно од Багдада, где је у експлозијама четири аутомобила бомбе убијено 19 људи и око 15 повређено, рекао је један полицијски званичник. Неколико минута касније је у близини експлодирала још једна бомба, убивши шест цивила и ранивши 14, додао је он.

У оближњем граду Искандаријах, 50 километара јужно од ирачке престонице, аутомобилска бомба је експлодирала на једном паркиралишту и усмртила четири цивила, а девет ранила, пренела је агенција АП.

Приликом експлозије једног паркираног аутомобила у индустријском подручју шиитског града Карбала, 80 километара јужно од Багдада, погинуло је пет особа, а 25 је повређено.

У граду Кут, 160 километара југоисточно од Багдада, са такође већинским шиитским становништвом, аутомобилска бомба је експлодирала у близини окупљања грађевинских радника, усмртивши двојицу и ранивши 14 радника. У близини тог града извршена су и четири одвојена бомбашка напада и у њима је погинуло седам цивила а рањена је31 особа.

Експлозија се догодила и у багдадском предграђу Азамијах. Мета напада је био председник савета провинције Багдад који је избегао тај атентат, али је бомба усмртила три особе, док је осморо људи рањено.

Још две аутомобилске бомбе су експлодирале у градовима Басра и Насиријах, када је погинуло пет особа, а 21 је повређена.

Два цивила су погинула, а девет повређено у бомбашком нападу на једну полицијску патролу у западном предграђу Багдада.

Талас насиља „дуг“ пет година

Ирак пролази кроз талас најсмртоноснијих немира од 2008, што подстиче страховања да се та земља враћа у период нереда који су је довели на ивицу грађанског рата после америчке инвазије 2003.

Према подацима Уједињених нација, у Ираку је у бомбашким нападима од почетка априла погинуло више од 4.000 људи, укључујући 804 особе у августу.

 

Ирак: У серији напада погинуло наjмање 35 људи

БAГДAД – У данашњем наjновиjем таласу напада побуњеника у Ираку, углавном у шиитским насељима у централним и источним регионима земље погинуло jе наjмање 35 људи, саопштили су ирачки полициjски звничници.

За сада нико ниjе преузео одговорност за те експлозиjе аутомобилских бомби, али такве организоване бомбашке нападе углавном изводи локално крило Aл-Kаиде, познато под називом Исламска држава Ирак, како би подрило поверење у шиитску ирачку владу.

Наjсмртоносниjи напад десио се у граду Хилах, око 95 километара северно од Багдада, где jе у експлозиjи аутомобилске бомбе у близини jедне тржнице убиjено девет цивила и око 15 повређено, рекао jе jедан полициjски званичник. Неколико минута касниjе jе у близини експлодирала jош jедна бомба, убивши шест цивила и ранивши 14, додао jе он.

У оближњем граду Искандариjах, 50 километара jужно од ирачке престонице, аутомобилска бомба jе експлодирала на jедном паркиралишту и усмртила четири цивила, а девет ранила, пренела jе агенциjа AП.

Приликом експлозиjе jедног паркираног аутомобила у индустриjском подручjу шиитског града Kарбала, 80 километара jужно од Багдада, погинуле су четири особе, а 25 jе повређено.

У граду Kут, 160 километара jугоисточно од Багдада, са такође већинским шиитским становништвом, аутомобилска бомба jе експлодирала у близини окупљања грађевинских радника, усмртивши двоjицу и ранивши 14 радника.

Eксплозиjа се догодила и у багдадском предграђу Aзамиjах. Mета напада jе био председник савета провинциjе Багдад коjи jе избегао таj атентат, али jе бомба усмртила три особе, док jе осморо људи повређено.

Jош две аутомобилске бомбе су експлодирале у градовима Басра и Насириjах, када jе погинуло пет особа, а 21 повређена.

Два цивила су погинула, а девет повређено у бомбашком нападу на jедну полициjску патролу у западном предграђу Багдада.

Ирак пролази кроз талас наjсмртоносниjих немира од 2008, што подстиче страховања да се та земља враћа у период нереда коjи су jе довели на ивицу грађанског рата након америчке инвазиjе 2003.

Према подацима Уjедињених нациjа, у Ираку jе у бомбашким нападима од почетка априла погинуло више од 4.000 људи, укључуjући 804 особе у августу.

Бета-Танјуг