Халими: Влада да озбиљно приступи проблемима Албанаца

Riza-Halimi

Председник Партије за демократско деловање Риза Халими критиковао је у недељу најаве председника Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зорана Станковића да ће 2014. бити спроведен ванредни попис на југу Србије и затражио од владе да, у духу европских вредности, обезбеди озбиљан приступ у решавању тешких и осетљивих проблема Албанаца.

Станковић је, пре неколико дана, најавио да ће на подручју Прешева, Бујановца и Медвеђе догодине бити спроведен ванредни попис становништва, као и серију разговора како би, после 12 година, донели коначне мере да се захтеви Албанаца ставе у оквире Устава, закона Србије и међународних конвенција.

Халими, који је и посланик у Скупштини Србије, тврди да Станковић „арбитрарно и наметнуто“ најављује да ће бити ванредног пописа и да је, после недавног састанка са 24 амбасадора ОЕБС-а у Бујановцу, изнео низ неприхватљивих изјава о проблематици Албанаца на југу Србије.

„Ако су ово и ставови Владе Србије онда ће, према свему судећи, и ова влада наставити игре без граница којима ће се пролонгирати решавање веома важних проблема Албанаца“, сматра Халими.

Како тврди Халими, до сада није урађено ништа конкретно, иако је 2. јула, на састанку првог подпредседника владе Александра Вучића са представницима Албанаца, договорено да ће током октобра доћи до првих конкретних резултата.

„Условљавање решавања животних проблема Албанаца са њиховим пребројавањем догодине није у духу ставова које је изнео први подпредседник владе“, тврди Халими, додајући да то није у складу са европским стандардима заштите људских и мањинских права.

Коментаришући Станковићеву изјаву да је пописано свега 5.500 Албанаца, што се одразило и на висину помоћи која следује неразвијеним општинама и због чега је Национални савет Албанаца добио три милиона динара мање, Халими је рекао да је „неприхватљива лакоћа са којом Станковић покушава да оправдава дискриминацију која се већ спроводи према Националном Савету и Албанцима“.

„Овде се намеће питање, како је могуће да се службено оперише са фалсификованим бројем од 5.500 Албанаца, када су Албанци бојкотовали попис 2011. године. и зашто се не користи процена броја Албанаца коју Републички Завод за статистику редовно ради“, рекао је Халими.

Он је навео и да број Албанаца у Србији од 61.647, према попису из 2002. године, није битно промењен и да сигурно није дошло до смањена тог броја.

Халими тврди и да нико не говори о најосетљивијем проблему које су Албанци изнели у разговору са амбасадорима ОЕБС-а, а то је „егзистенцијалан проблем који МУП ствара са масовним брисањем из евиденције пребивалишта Албанаца, који су у току ратних услова били принуђени да се преселе на Косово или су тренутно запослени на Косову“.

О „стварању правно невидљивих лица“, од оних који у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи имају куће и имовину, о проблему необезбеђивања услова за повратак избеглих Албанаца и о масовном одласку младих са југа Србије, како тврди Халими, представници Албанаца су тражили да разговарају са представницима владе још пре пописа 2011. године.

Али, према његовим речима, ни тада као ни сада није било спремности да се озбиљно о томе разговара.

У конструкцији коју планира Станковић за Албанце на југу Србије, како каже Халими, није предвиђена „могућност да они остварују иста права као и Срби на северу Косова и управо са политичком логиком двојних стандарда и концепцијом селективног остваривања мањинских права покушава се маргинализовати питање Албанаца у Прешевској долини“.

ПЛАТФОРМА Он је у изјави достављеној медијима, навео да су у јануару ове године почели разговори представника Албанаца са Станковићем и да је том приликом предложена платформа о неопходним мерама за афирмацију права Албанаца на југу Србије.

ТАНЈУГ