Распуштање судова на КиМ пред посланицима Скупштине Србије

ministarstvo-pravde

Закон о седиштима и подручјима судова усаглашен је са Бриселским споразумом и наћи ће се пред посланицима на првом редовном заседању Народне скупштине, рекао је јуче за „Политику” Данило Николић, државни секретар Министарства правде и државне управе.

Проблем статуса судова на северу Косова кочио је примену измена овог закона, који враћа основне судове у мање градове, али је договорено, како сазнајемо, да статус судова и тужилаштава на Косову буде уређен посебним законом, тако да се мрежа судова у Србији може коначно успоставити. Да подсетимо, било је планирано да се нови судови оснују у јулу, али је тај посао одложен јер је на мапи судске мреже био уцртан и суд у Косовској Митровици.

– Сада је законски текст усаглашен са Бриселским споразумом, очекујемо да измене буду усвојене у октобру на седници скупштине и планирамо да нова судска мрежа буде успостављена већ од 1. децембра. Судије које из седишта садашњих судова буду распоређене у нове судове у мањим местима лако ће се организовати и преселити своје предмете у судске зграде. Селидба неће дуго трајати, па ће од 1. јануара правосуђе нормално функционисати у новој мрежи – објаснио је Данило Николић.

Очекује се да у октобру буду усвојене измене комплетног сета правосудних закона, али и да коначно, после три и по године, буду именовани председници судова, тако да правосуђе више не буде у „в.д. стању”. Најпре ће бити именовани председници највиших судова, а касније и први људи у новим основним судовима.

У новој мрежи требало би да ради око 70 основних судова и до 20 судских јединица, а сада имамо само 34 основна суда и чак 103 судске јединице. Судови ће бити враћени у Бачку Паланку, Врбас, Бечеј, Руму, Шид, Стару Пазову, Сенту, Бачку Тополу, Апатин, Аранђеловац, Тополу, Горњи Милановац, Ивањицу, Бајину Башту, Пожегу, Рашку, Тутин, Сјеницу, Александровац, Трстеник, Деспотовац, Параћин, Алексинац, Бор, Књажевац, Димитровград, Куршумлију, Бујановац, Владичин Хан и још неколико мањих градова.

Број виших судова остаје непромењен, а четири апелациона суда имаће нешто другачије распоређену месну надлежност.

Селидбе ће, према проценама, трајати само неколико дана, а мало дуже на подручју Београда, где је планирано оснивање Трећег основног суда, као и судова у Младеновцу, Лазаревцу и Обреновцу.

Сви судови примењиваће од 1. октобра нови Законик о кривичном поступку за сва кривична дела, па је и јуче на семинару кривичара на Златибору био велики број судија, тужилаца и адвоката који су желели да чују што више детаља о изменама у кривичном поступку. Законик се мора примењивати, иако је у многим решењима лош, поновили су учесници семинара.

Александра Петровић / Политика