Љајић позива Србе на шиптарске изборе

ljajic1

Влада Србије уверена је да ће излазак на предстојеће локалне изборе на Косову и Метохији користити Србима, као и држави Србији, а то ће бити и искорак у даљим евроинтеграцијама земље, поручио је данас потпредседник Владе Србије Расим Љајић.

Он је у Горажду, одговарајући на питања новинара, истакао да се не очекује велика излазност Срба на изборе 3. новембра с обзиром на велику антизборну кампању коју поједине политичке странке спроведе, али да влада настоји рационалним аргументима без икаквих репресивних мера да убеди Србе да је у њихавом интересу излазак на те изборе.

Љајић је указао да противници избора не препознају чињеницу да ће након избора добити своју легитимну заједницу српских општина и легитимне и легалне инструменте који су прихвећени од међународне заједнице, као и своје демократске изабране и међународно прихваћене институције.

„На жалост, то још није довољно препознато, а ми смо спремни да те изборе спроведемо у скалду с Брислеским споразумом без обзира колика ће излазност бити, али чинимо све да рационалним аргументима убедимо људе да је у њихавом интересу излазак на изборе“, рекао је Љајић.

Циљ владе решавање економских проблема

Влада Србије је након завршене реконструкције фокусирана на решавање еокономских проблема, као и отпочињање преговора за чланство у ЕУ и спровођење реформи, поручио је Љајић.

„Након реконструкције која јесте дуго трајала те три ствари су кључни приоритети, а никако то није расподела моћи унуатар владајцухе коалиције“, рекао је Љајић у Горажду, одговарајући на питање да ли се могу очекивати још неке промене у влади пре свега када је реч о премијерском месту.

Љајић је указао да је и први потпредседник владе Александар Вучић сам више пута рекао да без избора не намерава да мења садашњу политичку позицију.

„Мислим да је та прича завршена са реконструкцијом владе и фокусирани смо на решавања економских проблема, као и да што пре да започнемо преговоре са ЕУ, најкасније у јануару и да завршимо кључне економске реформе у земљи“, рекао је Љајић.

Љајић и министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић у Горажду обилазе више фабрика да би сагледали могућности за пребацивање дела производње тих компанија у Србију, с обзиром на погодности које пружају споразуми о слободној трговини које је Србија закључила, пре свега, са Русијом, али и другим државама.

Танјуг