Почели разговори САД и Русије у Женеви, војна опција још на столу

lavrov keri

ЖЕНЕВА – Сједињене Америчке Државе и Русија почеле су у Женеви дводневне разговоре о плану Москве да Сирија преда своје хемијско оружје.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да Сирија предаје своје хемијско наоружање и прикључује се међународном споразуму о забрани његовог коришћења, што војни удар САД на ту земљу чини непотребним, док је амерички државни секретар Џон Кери поновио став САД да је примена војне силе као опција и даље на столу, уколико дипломатски напори доживе неуспех.

„Ово није игра”, рекао је Кери на заједничкој конференцији за новинаре са Лавровом, након уводних разговора двојице дипломата, који би, како је најављено, требало да потрају два дана, а чија ће тема бити план Москве да Дамаск преда све хемијско оружје којим располаже.

Кери је изразио известан оптимизам, рекавши да САД „верују да постоји начин да се ово заврши” и изразио захвалност на идејама које је Русија изнела у циљу решавања кризе.

„Ми крећемо од чињенице да ће решење овог проблема учинити непотребним било какав напад на Сиријску Арапску Републику”, рекао је Лавров.

Кери је, међутим, подсетио да је председник САД Барак Обама јасно поручио да ће „уколико дипломатски напори доживе неуспех, сила можда бити неопходна” како би се спречила могућност да Асадов режим поново употреби хемијско оружје.

„Очекивања су велика. Она су велика за Сједињене Државе, можда још већа за Русију, да испуни обећање овог тренутка”, рекао је Кери и додао да је мирно решење „јасно има предност” у односу на војну акцију.

Кери је рекао да сваки споразум мора да буде свеобухватан, одржив, кредибилан и примењен у право време и „коначно треба да буде последица ако до њега не дође”.

Он је истакао да Вашингтон није спреман да верује само на реч сиријском режиму да ће уколонити хемијско оружје којим располаже.

Сирија је, међутим, док трају разговори у Женеви, у четвртак увече саопштила да се придружила међународном споразуму о хемијском разоружању, што је раније обећала влада Башара ал Асада како би спречила ваздушни напад САД.

„Гледајући са законског аспекта, Сирија је, почев од данас, постала пуноправна чланица конвенције (о хемијском оружју)”, рекао је сиријски амбасадор у УН Башар Џафари новинарима у Њујорку, након што је поднео одговарајуће документе која се тичу Конвенције о хемијском наоружању.

Сирија је била једна од само седам земаља које нису потписнице Конвенције о хемијском оружју из 1997. године, која обавезује чланице да у потпуности униште своје залихе хемијског оружја.

Неколико дипломата УН и један званичник УН рекли су међутим Ројтерсу, инсистирајући да остану анонимни, да још није јасно да ли је Сирија испунила све услове за легално приступање споразуму.

Танјуг