У координацији са страним амбасадорима држимо контролу над југом Србије

zoran stankovic

БЕОГРАД – Председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић изјавио је да не постоји ниједан горући проблем који би могао да изазове веће незадовољство на простору Прешева, Бујановца и Медвеђе и да нема никакве паралеле са севером Косова и Метохије.

Он је најавио да ће на подручју Прешева, Бујановца и Медвеђе догодине бити спроведен ванредни попис становништва, као и серију разговора како би, после 12 година, донели коначне мере да се захтеви Албанаца ставе у оквире Устава, закона Србије и међународних конвенција.

Зато се пре два дана састао с албанским лидерима и 24 амбасадора ОЕБС-а.
„Амбасадор из Немачке питао је о безбедносним структурама. Изнели смо податак да је само лане ухваћено 11.500 азиланата из арапских земаља који су се кретали према западној Европи. Рекли смо да је то један од путева транспорта дроге, оружја и белог робља, а да је захваљујући безбедносним структурама ситуација знатно боља. Међутим, рекли смо и да прихватамо да се утврди – да ли безбедносне структуре малтретирају локално становништво“, рекао је Станковић у интервјуу данашњим „Новостима“ .
„Поставио сам питање – колико је Албанаца у полицијским структурама Прешева? И сами су изнели податке да је Албанац начелник полицијске управе и командир полицијске станице, а више од 55 одсто Албанаца има у полицији. То је део договора који је Влада Србије испунила“, нагласио је он.

Станковић је објаснио да због обавеза око реконструкције владе и преговора у Бриселу, премијер није могао да прими представнике Албанаца до 15. јула, али су зато разговарали са првим потпредседником, а сада је план да их премијер прими до 1. октобра.

На питање да ли се поново чуо захтев да Албанци на југу државе добију иста права као Срби на северу КиМ, Станковић е одговорио да нема никаквих паралела када је реч о северу КиМ и ове три општине.

Он је рекао да је пописано свега 5.500 Албанаца, што се одразило и на висину помоћи која следује неразвијеним општинама, а Национални савет Албанаца добио је три милиона динара мање.
„Ми ћемо разговоре обављати на нивоу државе. А, наша је иницијатива да представници међународне заједници буду упознати са резулатима. Јер, и сад су неки учесници у дискусији износили нетачне податке“, казао је Станковић.

ТАНЈУГ