Обама и Оланд: Око кризе у Сирији све опције остају отворене

obama-oland

Париз — Франсоа Оланд и Барак Обама су се у телефонском разговору договорили да „све опције остану отворене“ када је реч о кризи у Сирији, саопштио је Оландов кабинет.

„Два државника су истакла да су склонија дипломатском решењу, али су и нагласили важност тога да све опције остану отворене“, наводи се у саопштењу, пренела је агенција АФП.

„Они су се договорили да ће блиско сарадјивати у најдетаљнијем могућем разматрању руског предлога да се читав арсенал хемијског оружја у поседу сиријског режима стави у потпуности под медјународну контролу и осигура његово делотвнорно и комплетно уништавање“, навео је Оландов кабинет.

„Ти кораци почињу данас у Уједињеним нацијама, уз изгледе за скоро доношење резолуције Савета безбедности. САД, Британија и Француска ће наредних дана ујединити напоре како би се то остварило“, наведено је у саопштењу кабинета француског председника.

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров предложио је јуче да званични Дамаск стави своје хемијско оружје под медјународну контролу, што је сиријска влада прихватила.

Танјуг