Александар Вулин: Србија ће учинити све да смири духове на северу Косова (ВИДЕО)

vulin1

Нису распуштене општине на северу Косова, већ су замењена руководства, а општине ће наставити нормално да функицонишу, истакао министар без портфеља задужен за Косово Александар Вулин. Србија ће учинити све да не дође до дестабилизације и да се духови смире на северу Косова, поручује Вулин.

Министар без портфеља у Влади Србије задужен за Косово Александар Вулин рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да на северу Косова нису распуштене општине, већ да су замењена руководства.

Скупштинама општина Звечан и Зубин Поток истекао је мандат. На питање шта је разлог распуштања и друге две скупштине општине на северу, Вулин је одговорио да Закон о локалним самоуправама оставља довољно могућности да се у складу са њим и у складу са скупштинским резолуцијама распусте ове четири општине северног Косова и Метохије.

“Одмах да будемо јасни, нису распуштене општине, замењена су руководстава. Те општине ће наставити нормално да функционишу”, нагласио је Вулин.

Вулин је истакао да људи који су дошли на места оних који су замењени нису ништа мање патриоте и да нису ништа мање часни од оних који су отишли.

“Људи који су отишли, нису криминалци, које смо ми сменили зато што сматрамо да их треба похапсити. Исто тако људи који су дошли на њихова места нису ништа мање часни, нису ништа мање патриоте и нису ништа мање способни”, рекао је Вулин.

Коментаришући наводе смењеног председника Скупштине општине Звечан Драгише Миловића који је рекао да би на северу Косова могло доћи до дестабилизације, Вулин је рекао да Миловић одлично зна да ће држава урадити све да до дестабилизације не дође и да се духови смире.

“Воља Србије је светиња, држава мора да се поштује и сигуран сам да ће Миловић као добар човек и добар Србин то радити”, нагласио је Вулин.

Како је истакао, ово су судбинска времена и нико нема право да не буде део државе Србије сада када се држава бори за опстанак на Косову.

Вулин је рекао да директори јавних предузећа на Косову не треба да се плаше смена.

“Треба сачекати изборе, не треба да се забрину зато што огромна већина зна да и грађани на Космету сматрају да морају бити уз Владу и државу. Или ћемо заједно успети или ћемо заједно пропасти”, поручио је Вулин.

Када је реч о позивном броју за Косово, Вулин је истакао да ће тај број бити алоциран преко Србије.

“То је број који ће 2015. ући у функцију, ако не и нешто касније. Окрените 011 из Митровице и добићете Београд. Окрените 028 из Београда и добићете Митровицу. И после 2015. никада неће бити међународни позив и не може да буде. Цена ће увек бити у локалу”, нагласио је Вулин.

Министар је нагласио да је суштина севера Косова енергетика, и поручио да ће Срби наставити да се снабдевају са “нашег система и да ће струја бити наплаћивана преко наших компанија”.

“Водимо рачуна, боримо се са сваким детаљем. Сви пројекти ће бити настављени. Мењамо људе, али политику развоја не”, истакао је Вулин.

РТС